6 genijalnih načina da vaš mali dnevni boravak deluje mnogo veće

by | January 29, 2024
6 genijalnih načina da vaš mali dnevni boravak deluje mnogo veće

Bilo da je vaš dnevni boravak mali jer živite u malom stanu ili je to prostor koji ima više funkcija poput radnog prostora, postoji nekoliko trikova kako prevariti oko i učiniti da prostorija deluje mnogo veće.

Kako da mali dnevni boravak deluje mnogo veće?

Evo kako učiniti da mali dnevni boravak izgleda veće, od jednostavnih promena s onim što već imate do novih dodataka koji će odmah učiniti prostor prostranijim.

Mudro koristite boje

Možda već znate da bele zidove možete koristiti kako biste stvorili iluziju većeg prostora, ali bela boja nije više jedina opcija. Svaka svetla nijansa, poput pastelnih ili bež može imati isti učinak. Ali, kada je reč o nameštaju, ipak ne morate izbegavati boje. Živopisna boja će istaknuti veličinu predmeta jer privlači više pažnje (pa se pobrinite da je to boja koju zaista volite). Uopšteno, održavajte ograničenu paletu boja na zidovima, jer previše vizuelnih distrakcija zagušuje prostor, ali imajte hrabru boju ili komad za razigraavanje prostora.

Odvojite nameštaj od zidova

Moglo bi biti praktično (u bilo kojoj veličini sobe) gurati sve velike komade nameštaja uz zidove kako biste stvorili više slobodnog prostora u sredini prostorije. Ali znajte, sva ta prazna mesta u sredini vaše sobe zapravo vam ne pomažu. Promislite o rasporedu nameštaja tako da odmaknete nekoliko komada od zidova, čak i ako je to samo nekoliko centimetara. Vidićete da prostor između kauča i zida odmah stvoriti iluziju prostranosti u sobi. Osim toga, nameštaj treba biti relativno blizu kako bi se stvorile intimne zone za razgovor.

Pustite svetlost u vaš mali dnevni boravak

Prirodna svetlost može pomoći prostoru da izgleda veće i prozračnije, stoga nemojte sprečavati bilo koje prirodno svetlo koje imate. Odbacite tamne zavese koje pokrivaju veći deo prozora i nemojte postavljati veliki ormar ili stolicu odmah do prozora. Možete izabrati da u potpunosti izbegnete tretmane prozora u dnevnom boravku ili instalirate jednostavnu zavesu ako vam je potrebna privatnost. Ako volite izgled zavesa, obavezno montirajte garnišnu što je moguće bliže plafonu i držite panele izvan okvira prozora, što će učiniti da soba izgleda viša, a prozori veći.

Što se tiče električnih izvora svetlosti, nemojte se oslanjati samo na jednu svetiljku. Svi delovi sobe koji su ostavljeni u senci povući će se iz vida, čime će se soba činiti manjom. Koristite podne i stolne lampe kako biste uneli više izvora svetlosti i stvorili slojevito osvetljen prostor.

Odaberite odgovarajuće dimenzije nameštaja

Previše manjih komada nameštaja za sedenje i odlaganje može učiniti da vaša soba izgleda zagušljivo i skučeno. Nemojte se bojati koristiti veće komade u manjoj sobi, ali znajte granicu između odgovarajuće veličine i prevelikih komada. Na primer, pazite na ugaone garniture koje zauzimaju najviše prostora.

Kad nešto izgleda preveliko, automatski čini prostor malim. Ponekad nije stvar u samom komadu nameštaja, već u stilu. Moderan, minimalistički kauč izgledaće laganije i lepše u prostoru od naizgled udobnih ali masivnih modela. Isto važi i za fotelje.

Iskoristite zidove

Kada vam nedostaje kvadratnih metara, želite iskoristiti vertikalni prostor na vašim zidovima koliko god je to moguće. Obesite police visoko za knjige i biljke, što će privući pogled prema gore i učiniti da plafon izgleda viši. Ako želite uključiti veliki ukrasni komad, neka to bude umetnost ili pažljivo postavljeno ogledalo.

Investirajte u nameštaj koji pravi iluziju

Ako kupujete nove komade za svoj mali dnevni boravak, znajte da će bilo šta što ima noge koje ga podižu omogućiti očima da vide pod koji nastavlja ispod tog komada nameštaja, varajući ih da misle da je pod (a time i soba) veći nego što zapravo jeste. Ghost nameštaj (poznat i kao prozirne akrilne stolice i stolovi) takođe može biti vaš prijatelj u malim prostorima budući da ne zauzima vizualni prostor.

 

Borjana Božić

Jon Stebbe/unsplash