Udobno i trendi: 15 ideja za mali dnevni boravak

by | January 25, 2024
Udobno i trendi: 15 ideja za mali dnevni boravak

Mali dnevni boravak može predstavljati izazov u dekorisanju, ali uz nekoliko pametnih ideja možete iskoristiti svaki centimetar prostora.

15 ideja za mali dnevni boravak koje će vam se dopasti

Evo nekoliko saveta za dekorisanje malog dnevnog boravka:

Tanki oblici nameštaja

U malom prostoru, tanki profili nameštaja su uvek dobar izbor. Masivni komadi nameštaja mogu prekinuti vidno polje i učiniti prostor manjim. Staklene stolice sa tankim nogama mogu dodatno povećati osećaj prostranosti.

Iskoristite svaki ugao

U malom dnevnom boravku trebalo bi iskoristiti svaki kutak. Alkove police mogu poslužiti kao jednostavan i uredan radni prostor. Razmotrite stavljanje stola koji se uklapa ili blago prelazi u prostor alkove kako biste izbegli osećaj skučenosti.

Nameštaj sa skladištenjem

Multifunkcionalni komadi nameštaja su blagoslov u malim prostorima. Otvorene ottomane koje se koriste i kao dodatno sedište su idealne, posebno ako imaju dodatni prostor ispod poklopca.

Razmislite o dimenzijama

Kada je prostor ograničen, pažljivo birajte dimenzije nameštaja. Izbor komada nešto manjih od standardnih, kao što su kompaktne stolice ili uski stočić, ključan je za udoban dnevni boravak bez prevelikog gubitka prostora.

Ideja za mali dnevni boravak: Zagrli maksimalizam

Iako imate mali prostor, ne morate se ograničavati u dekoraciji. Ako volite živopisne šare i puno detalja, koristite ih pametno. Ovaj dnevni boravak pokazuje da i uz maximalizam možete zadržati prohodnost i funkcionalnost.

“Broken-plan” koncept

Ako možete izvršiti strukturalne promene, dodavanje luka ili staklenog panela može dovesti do bolje iskorišćenosti svetlosti iz susednih prostorija bez potpuno otvorenog plana.

Izbor svetlih boja

Manji dnevni boravci najbolje izgledaju s pastelnim bojama. Od praškastih ružičastih do svetlosivih nijansi, mekani tonovi stvaraju osećaj prostranosti.

Višenamenski nameštaj

Ovaj dnevni boravak ima pažljivo odabrane komade kako bi se maksimalno iskoristio prostor. Naslonjeni tabure može služiti kao sto, a konzolni sto ima fioku za dodatno skladištenje.

Razmislite o podu

Pod igra ključnu ulogu u postavljanju tonova prostora. Izaberite svetle drvene ili kamenaste podne obloge kako biste stvorili otvoren i prozračan ambijent.

Modularne sofe

Modularna sofa s otomanom odličan je izbor za dodatnu udobnost u uskim dnevnim boravcima. Brendovi kao što je Swyft Home nude prilagodljive opcije koje odgovaraju vašim potrebama.

Istaknite komade nameštaja

Umesto puno sitnih detalja, odaberite nekoliko većih komada nameštaja koji privlače pažnju. To može biti upečatljiva lampa, akcent stolica ili luster koji visi sa plafona.

Dodajte ogledalo

Ogledala su klasičan trik za vizuelno povećanje prostora. Montirajte ih na suprotnim zidovima kako biste pojačali efekat. Ogledala na površinama poput stočića ili komoda takođe imaju sličan uticaj.

Nemojte se bojati tapeta

Odabir tapeta za male prostore može delovati zastrašujuće, ali nemojte odustati. Kombinovanje različitih uzoraka u bojama koje se slažu može stvoriti zanimljiv prostor bez pretrpanosti.

Detalji kao ideja za mali dnevni boravak 

Ako volite da vaš dnevni boravak bude pun sitnica i dragocenosti, organizujte ih na jednom mestu, poput ormarića. Ovo stvara zauzet ugao koji privlači pažnju, a da ne morate dodavati dodatne stolove ili police.

Koristite poslužavnike

Poslužavnici su odličan način da organizujete sitnice na jednom mestu, sprečavajući ih da se razmile po stolu ili komodi.

Sledeći ove smernice, možete transformisati mali dnevni boravak u funkcionalan i lep prostor koji odražava vaš stil.

Borjana Božić

Liudmila Chernetska/gettyimages