Ideje za mali dnevni boravak: Udoban i stilizovan

by | August 24, 2023
Ideje za mali dnevni boravak: Udoban i stilizovan

Uz prave ideje za mali dnevni boravak, možete stvoriti udoban, a ipak stilizovan kutak koji poziva na lenčarenje i druženje. Iako svi obožavamo diviti se prelepim prostranim dnevnim prostorima sa visokim plafonima i više podnevnog prostora nego u celom našem domu, to jednostavno nije stvarnost za većinu nas. Dakle, hajde da pokažemo kako i malo može biti jednako sanjivo.

Jednostavne ideje za mali dnevni boravak

Najbolje ideje za dnevni boravak trebalo bi da postignu ravnotežu između prostranosti i smirenosti, ali ujedno pruže dovoljno sedišta i odlaganja kako bi prostor bio praktičan, što može biti izazovno ostvariti. Ne brinite, postoji obilje jednostavnih rešenja za male dnevne prostorije.

1. Stvorite savršen ambijent u japandi stilu 

Popularan trend u uređenju doma za 2023. godinu, Japandi spaja čiste linije skandi dizajna sa funkcionalnom elegancijom japanskog stila. Minimalistički, ali dobrodošao u izgledu i osećaju, idealan je izbor za male dnevne prostore koji zahtevaju reorganizaciju i osveženje. Da biste stvorili svoj zen kutak, prihvatite neutralnu paletu boja, prirodne materijale i taktilne teksture – i nemojte pretrpavati prostor!

Minimalistički dnevni boravak: Jednostavno i elegantno

2. Sofa na rasklapanje za druženje sa gostima 

Ako živite u stanu sa jednom spavaćom sobom, treba vam rešenje za prenoćište kada gosti dođu. Dušek na naduvavanje i “spavanje na sofi” je bilo u redu u mladosti, ali došlo je vreme da budemo sofisticirani odrasli, zar ne? A ovi tridesetogodišnji tela traže udobnost i podršku!

3. Prilagodite nekonvencionalne komade nameštaja prostoru

Kada birate nameštaj za mali dnevni boravak, napravite da odgovara prostoru koji imate. Možete li koristiti ono što već imate? Isprobajte repurposing pristup i koristite svakodnevne komade na nekonvencionalne načine. Koristite marokanski sto za čaj kao prenosni alternativni stočić sa odlaganjem; izložite nasleđene predmete i dragocenosti na otvorenim policama ili koristite bambusovu merdevinu za peškire iz kupatila da biste objesili časopise i viseće biljke – jednostavno eksperimentišite i zabavite se sa dizajnom. Bićete nagrađeni jedinstvenim i značenjem ispunjenim prostorom koji se konstantno razvija.

4. Montirajte TV na zid ili koristite projektor za uštedu prostora

Vaš pod je dragoceno zlato, zato ga nemojte rasipati na glomazan medijski centar – pogotovo s obzirom na današnje ogromne ekrane. Umesto toga, oslobodite prostor trenutno i montirajte TV iznad kamina na zidu ili čak u uglu na nosaču sa zglobom za lako pozicioniranje.

Ako želite potpuno eliminisati crnu kutiju, ali i dalje stvoriti kućni bioskop za maratonske filmove i gledanje Netflixa, pokušajte sa ultra-kratkotrajnim projektorem – problem rešen, senzorni užici su zagarantovani!

5. Odaberite multifunkcionalan nameštaj za mali dnevni boravak 

U bilo kojoj maloj sobi, svaki komad nameštaja treba da opravda svoje postojanje, zato birajte komade koji imaju višenamensku namenu. Stočić koji se može koristiti kao krajnji sto, puf koji se transformiše u kutiju za odlaganje, sofa sa tajnim odlaganjem… shvatate ideju. Stočići u obliku taburea su odlični za ovo: postavite tacnu na njih i postaju stočić za kafu; nabacite jastuke i postaju dodatno sedište; kupite krevet u kutiji i imate i gostinjski prostor!

Garsonjera: Pet saveta za savršeno uređenje

Stvaranje udobnog i stilizovanog prostora u malom dnevnom boravku zahteva pažljiv odabir nameštaja, kolorne šeme i dodataka koji će istovremeno optimizovati prostor i dodati karakter. Sve ove ideje i saveti vam mogu pomoći da stvorite prijatan prostor u kome ćete se osećati kao kod kuće, bez obzira na njegovu veličinu.


Borjana Božić

Liudmila Chernetska/gettyimages