Ovako će svaka dnevna soba malih dimenzija izgledati veće

by | January 24, 2024
kako da dnevna soba malih dimenzija izgleda veće

Čak i dnevna soba malih dimenzija može biti praktična, a da ne žrtvujete etetiku. Ova pravila za raspored dnevnog boravka i nameštaj su ključna.

Ovako će svaka dnevna soba malih dimenzija izgledati veće

Bilo da imate mali stan ili je samo dnevna soba malih dimenzija, ovih nekoliko trikova će pomoći da vizuelno zavarate prostor i učinite dnevni boravak većim.

Boje za malu dnevnu sobu

Naravno, boje igraju veliku ulogu kada je u pitanju vizuelno veći prostor. Međutim, bela nije jedina opcija. Bilo koja svetlija neutralna koja deluje svetlo i sveža, poput prigušene zelene ili svetlo bežboje, može imati isti efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada je u pitanju nameštaj, ne morate da izbegavate boje. Svetla boja će naglasiti veličinu objekta jer privlači više pažnje (zato se uverite da je to boja koju zaista volite). Sve u svemu, održite ograničenu paletu boja na zidovima, jer će previše vizuelnih ometanja zatrpati prostoriju.

Položaj nameštaja

Možda deluje primamljivo da velike komade nameštaja postavite uz zidove kako biste stvorili više prostora u centralnom delu prostorije. Ipak, razmislite ponovo i pokušajte da povučete nekoliko komada nameštaja od zida, makar za par centimetara.

Ako vidite prostor između zadnje strane sofe i zida, odmah ćete stvoriti iluziju prozračnosti u prostoriji. Pored toga, nameštaj bi trebalo da bude prilično blizu da bi se stvorile intimne zone za razgovor.

Članak se nastavlja posle reklama

Osvetljenje

Prirodno svetlo može pomoći da dnevna soba malih dimenzija deluje veće, tako da ne ometajte bilo koji prirodni izvor svetlosti koji imate. Odbacite tamne zavese koje smanjuju svetlost i ne postavljajte veliki ormar ili stolicu odmah pored prozora.

Ako vam se sviđa izgled zavesa, obavezno okačite šipku što je moguće bliže plafonu i držite panele zavese izvan okvira prozora, zbog čega će prostorija izgledati više, a prozori veći.

Članak se nastavlja posle reklama

Što se tiče vaših električnih izvora svetlosti, nemojte se oslanjati na samo jedno plafonsko svetlo. Svi delovi sobe ostavljeni u senci će se povući iz pogleda, čineći prostoriju manjom. Koristite podne i stolne lampe da unesete nekoliko izvora svetlosti i stvorite slojevit, toplo osvetljen prostor.

Dnevna soba malih dimenzija: Nameštaj

Nemojte se plašiti velikih komada nameštaja manjoj prostoriji. Ponekad to nije sam komad nameštaja, već stil. Elegantna sofa sa niskim rukohvatima će izgledati vizuelno manje u odnosu na kožnu sofu. Slično tome, manji otomani će se uklopiti bolje od kvadratnog stočića za kafu, a mogu ukratko poslužiti i kao dodatna sedišta.

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

Vasyl Cheipesh/GettyImagesPlus