Plan osvetljenja u kuhinji: Kako ga dizajnirati?

by | January 25, 2024
Plan osvetljenja u kuhinji: Kako ga dizajnirati?

Pre nego što započnete preuređenje ili renoviranje kuhinje, prvo treba da razmotrite raspored prostorije. Obratite pažnju na ključna mesta koja zahtevaju dodatno osvetljenje.

Plan osvetljenja u kuhinji za savršen dizajn

Da li kuhinjski ormarić može koristiti malo više svetla odozgo? Da li vam trebaju svetiljke za rad iznad kuhinjskog ostrva i sudopere? Možda vaša zona za doručak treba sjajnu plafonsku svetiljku? Raspored kuhinje (i vaše potrebe za osvetljenjem) pomoći će vam da odredite gde postaviti određene svetiljke.

Članak se nastavlja posle reklama

Možda će vas iznenaditi, ali postoje mnogi svetlosni uređaji koje možete sami instalirati – međutim, postoje i oni koji zahtevaju pomoć električara. Na primer, ako živite u starijoj kući, profesionalac će verovatno morati proveriti instalacije kako bi se uverio da je kompatibilno sa modernim svetiljkama.

Ako ste ograničeni budžetom, imajte na umu da lampe i plafonjere mogu biti prilično skupe, posebno ako želite opciju koja je energetski efikasna i napravljena od kvalitetnih materijala poput mesinga, alabastera ili kristala. Cena može biti visoka i ako kupujete antikvitet ili rasvetu poznatih dizajnerskih kuća i brendova visoke klase. Uštedite nešto novca tako što ćete pratiti online prodaje, tražiti promotivne kodove i kupovati u velikim maloprodajnim lancima. Možda ćete biti iznenađeni onim što pronađete.

Članak se nastavlja posle reklama

Sada kada imate ove savete o osvetljenju kuhinje, sledeći korak je razmatranje postojeće dekoracije i stila vašeg kuhinjskog prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Stilovi osvetljenja kuhinje

Kada je reč o dizajnu vašeg kuhinjskog prostora, možete krenuti u dva smera kada su u pitanju ambijentalne svetlosne vibracije. Možete birati svetiljke koje su suprotne postojećem stilu prostora – podržavamo moderne zidne svetiljke u tradicionalnoj kuhinji ili mesingani viseći luster umesto tipičnog boho osvetljenja kuhinje – ili možete ostati verni svom estetskom senzibilitetu. Ako se opredelite za ovu drugu, uobičajeniju opciju, tražite svetiljke koje se mogu besprekorno uklopiti u dizajn. Niste sigurni odakle da počnete?

Viseće svetiljke

Verovatno ste videli ove svetiljke postavljene iznad svih vaših omiljenih kuhinjskih ostrva na Pinterestu. Zapravo, viseće svetiljke mogu biti jedan od najpopularnijih tipova. Jedna svetiljka koja visi sa plafona putem užeta ili lanca i pruža odličan izvor svetla odozgo, savršena je za kuhinjska ostrva, barove ili sudopere.

Članak se nastavlja posle reklama

Plan osvetljenja u kuhinji: Lusteri

Kada pomislite na luster, možda zamislite starinski plafonski uređaj sa kristalima i ukrasnim dodirima. Međutim, postoji mnogo njih koji su potpuno sveži i minimalistički. Opremljeni sa više grana ili rukama za nekoliko sijalica, lusteri obično najbolje funkcionišu u većim kuhinjama sa visokim plafonima, jer pad kabla može zauzeti previše prostora u manjoj kuhinji.

Članak se nastavlja posle reklama

Montaža na plafon

Montaža na plafon je svetlosni uređaj pričvršćen za plafon sa malo ili nimalo pada kabla. Može pružiti dodir praktičnosti i jednostavnosti u bilo kojoj kuhinji. Oni su suprotni lusterima u tome što ne smetaju i posebno su praktični kao ideja za svetlo u malim kuhinjama. Takođe možete izabrati polu-montažu na plafonu, koja je dekorativni rođak montaže na plafonu. Obično se malo niže njiše.

Zidne svetiljke

Zidne svetiljke su idealne za osvetljavanje otvorenih polica i zidova koji obično deluju tamno i sumorno. Mogu biti minimalističke, tradicionalne ili moderne, ali je obično sjajna ideja montirati dve komplementarne zidne svetiljke kako biste poboljšali simetriju u vašem kulinarskom prostoru.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

sl-f/gettyimages