Ideje i saveti: Kako odabrati idealno osvetljenje kuhinje

by | August 4, 2023
Ideje i saveti: Kako odabrati idealno osvetljenje kuhinje

Kada je u pitanju dizajniranje ili renoviranje kuhinje, često se mnogo vremena i truda troši na na radne površine, zidne pločice i aparate, zbog čega često zanemarujemo jedan važan element: plafonsko osvetljenje.

Osvetljenje kuhinje: Vrste i primeri

Osvetljenje je ključno za funkcionalnost kuhinje, ali takođe ima i estetsku vrednost. Međutim, u moru različitih opcija osvetljenja na tržištu, pronalaženje pravog može biti izazov. Najbolje je početi sa upoznavanjem sa različitim tipovima plafonskih svetiljki koje možete odabrati.

  1. Plafonjere: Plafonjere se postavljaju direktno uz plafon, bez ikakvog spuštanja. Pružaju odlično svetlo prema dole, ali možda nisu najbolji izbor za osvetljenje radne površine. Takođe su pogodne za prostorije sa niskim plafonima.
  2. Polu-plafonjere: Polu-plafonjere su slične plafonjerama, ali imaju malo veći razmak između svetiljke i plafona, stvarajući prijatan ambijentalni sjaj na plafonu. Ovaj stil osvetljenja pruža više raznovrsnosti i takođe je dobar izbor za niske plafone.
  3. Lusteri: Lusteri se spuštaju sa plafona i obično imaju više grana ili sijalica. Pružaju klasično ambijentalno osvetljenje i često se koriste kao centralni deo dekoracije.
  4. Visilice: Visilice se karakterišu pojedinačnim svetiljkama koje vise sa plafona. Mogu pružiti i ambijentalno i radno osvetljenje, zavisno od veličine i oblika. Visilice dolaze u različitim stilovima i često se postavljaju iznad kuhinjskog ostrva ili sudopere.
  5. Šinsko osvetljenje: Za pravo radno osvetljenje u kuhinji, šinska svetla su odličan izbor. Pružaju i radno i ambijentalno osvetljenje, obično se sastoje od metalne šine sa više pojedinačnih sijalica koje mogu biti usmerene u različite pravce.
  6. Ugradna svetla: Ugradna svetla, poznata i kao kan svetla, su odlična opcija ako imate niske plafone ili ne volite ideju svetiljke koja visi sa plafona. Sijalice su smeštene unutar plafona i pružaju opšte osvetljenje. U većini domova već su instalirana, ali ako nisu, bolje je da se obratite profesionalcima za instalaciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Osvetljenje kuhinje: Pronađite inspiraciju

Kada ste razradili plan osvetljenja za vašu kuhinju i znate kakve svetiljke vam trebaju, vreme je za zabavni deo: kupovinu. Evo nekoliko ideja za plafonsko osvetljenje u kuhinji koje će sigurno inspirisati sjajan završetak:

Dvostruke visilice: Instalacija svetiljki koje su više umetničke nego praktične može doneti poseban šarm. Ako jedan pendant nije dovoljan za adekvatno osvetljenje cele prostorije, postavljanje dve identične svetiljke iznad kuhinjskog ostrva može pomoći. To će stvoriti ambijentalni sjaj koji će postaviti ton i uneti dašak drame.

Usklađivanje osvetljenja sa okovom: Pronalaženje svetiljke koja se slaže sa dekorom kuhinje može biti izazov. Pustite da okov prostorije bude inspiracija i odaberite svetiljke u sličnom metalnom završetku. Ove svetiljke u obliku kupole nude modernu interpretaciju retro stila sa klasičnim lancem i mesinganim završetkom.

Članak se nastavlja posle reklama

Kombinovanje hladnih metala sa toplim akcentom: Kontrast hladnog završetka od nerđajućeg čelika aparata sa toplim metalnim akcentom putem savremene svetiljke može stvoriti zanimljivu dinamiku. Ova kuhinja je postigla harmoniju kombinovanjem mesinganih ručica sa mesinganom svetiljkom na plafonu. Ako razmatrate zamenu postojeće svetiljke, to može biti relativno jednostavan zadatak, ali ako krećete od početka, bolje je angažovati profesionalce za instalaciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Linija svetla iznad kuhinjskog ostrva: Kada birate svetiljke iznad kuhinjskog ostrva, razmotrite opciju postavljanja dve ili čak tri svetiljke kako biste obezbedili dovoljno svetla za ovu višenamensku radnu površinu. Važno je izmeriti dužinu radne površine ostrva kao i razdaljinu od ostrva do plafona kako biste osigurali da birate svetiljke odgovarajuće veličine.

Članak se nastavlja posle reklama

Uz ove savete i ideje za plafonsko osvetljenje, vaša kuhinja će dobiti ne samo funkcionalno, već i estetski privlačno svetlo koje će uneti poseban šarm u vaš prostor. Sada možete krenuti u uživanje u kupovini i pronalaženju savršenih svetiljki za vašu kuhinju.


Borjana Božić

Victoriia Kovalchuk/gettyimages