Zbog ovoga su japanske kuhinje tako poželjne u 2024. godini

by | January 23, 2024
Zbog ovoga su japanske kuhinje tako poželjne u 2024. godini

Multifunkcionalni prostor čini čak i male japanske kuhinje tako praktičnim. Sa minimalizmom u osnovi, ove kuhinje dominiraju u 2024. godini.

Karakteristike japanske kuhinje u 2024. godini

Korišćenje vertikalnog prostora i otvoreni plan čini japanske kuhinje tako praktičnim jer podstiče vezu između pripreme hrane i porodičnih aktivnosti.

Još jedan važan aspekt je upotreba prirodnih materijala, zaštitni znak japanskog dizajna. Materijali poput bambusa donose toplinu i vezu sa prirodom, odražavajući japanske kulturne vrednosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Popularne karakteristike japanske kuhinje su klizni kuhinjski elementi, ugrađena sedišta duž zida i kuhinjske radne ploče od prirodnog drveta sa kontrastnim kamenim akcentima.

Multifunkcionalan prostor

Ključni aspekt japanskog dizajna je efikasna upotreba prostora. Sa tipično malim kuhinjama, svaki centimetar se računa. Ovo je dovelo do inovativnih rešenja kao što su multifunkcionalni prostori.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovakve kuhinje su opremljene nevidljivim karakteristikama dizajna kuhinje, kao što su skrivene kuhinjske radne ploče koje se preklapaju ili klize kada se ne koriste, ili integrisano mesto za skladištenje unutar kuhinjskog ostrva.

Članak se nastavlja posle reklama

Koristite poklopac za sudoperu ili veliki blok preko sudopere da biste proširili prostor na radnoj površini kada je ograničen.

Japanski pristup održava kuhinju vizuelno privlačnom kada se ne koristi, ali potpuno funkcionalnom kada je potreban dodatni prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Organizacija japanske kuhinje

Minimalizam je osnova japanskog stila. Ovo nas uči da svaka stavka treba da ima svrhu i da bi nered trebalo svesti na minimum.

Koncept naglašava jednostavnost i ključan je u dizajnu japanske kuhinje. Ova filozofija neguje funkcionalniji prostor, promovišući spokoj i harmoniju u domu.

Članak se nastavlja posle reklama

Da bismo neke od ovih principa implementirali u naše domove, trebalo bi da počnemo tako što ćemo proceniti šta je apsolutno neophodno u kuhinjskom radnom prostoru i ukloniti ostalo.

Ovo je posebno važno za kuhinjske radne ploče. Njihovo čišćenje što je više moguće ne samo da smanjuje vizuelni nered, već i stvara jednostavan, uredan prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Osnovni kuhinjski aparati

Naglasak na minimalizmu i čistim linijama u dizajnu japanske kuhinje naglašava važnost korišćenja ograničenog broja funkcionalnih predmeta, umesto prikupljanja niza aparata koji se retko koriste. Ovaj pristup ne samo da doprinosi elegantnom izgledu prostora, već i pojednostavljuje umetnost kuvanja.

Na kraju krajeva, ovde se radi o boljoj kupovini kuhinjskih uređaja. Pre nego što kupite mali aparat, razmislite koliko često ćete ga realno koristiti. Da li je potrebno imati drugi toster samo zato što ima novu funkciju? Umesto toga, razmislite o nadogradnji ili zameni starijih stavki.

Članak se nastavlja posle reklama

Prostor za odlaganje

Vertikalno skladištenje je još jedan ključni element u japanskom dizajnu, posebno kada se uzmu u obzir male kuhinje. Korišćenje prostora na zidu sa policama ili visećim kuhinjskim elementima  je od suštinskog značaja. Vertikalno skladištenje drži predmete organizovanim dok oslobađa dragoceni podni prostor.

Razmislite o tome da svoje kuhinjske elemente učinite funkcionalnijima pomoću rešenja koja štede prostor. Čuvajte stvari koje se često koriste na dohvat ruke i stavite sezonske ili retko korišćene predmete na manje pristupačna mesta.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 


Miljana Momirović

mtlapcevic/GettyImagesPlus