Najgori raspored kuhinjskih elemenata – i saveti kako ga popraviti

by | December 5, 2023
Najgori raspored kuhinjskih elemenata i saveti kako ga popraviti

Za estetiku u prostoru i funkcionalnost, najgori raspored kuhinjskih elemenata sve otežava. Ali bez brige, ovi kuhinjski trikovi će popraviti raspored za čas.

Najgori raspored kuhinjskih elemenata – i saveti kako ga popraviti

Iako dizajneri enterijera tvrde da je ovo najgori raspored kuhinjskih elemenata, u nekim slučajevima može biti i najbolji raspored. Iako nisu toliko poželjni, to ne znači da nije moguće ispraviti njihovu nezgodnu prirodu.

Zatvoreni raspored u obliku slova L

Jedan od najgorih rasporeda u kuhinji koji minimizira lakoću kretanja i otvoreonst prostora je kuhinja sa zatvorenim rasporedom u obliku slova L.

Ne samo što stvara prepreku u protoku u prostoru, već takođe može odvojiti kuhinju od ostatka doma. To ne znači da je otvoreni plan kuhinje jedino rešenje ali ukoliko imate multifunkcionalan prostor (kuhinja i dnevna soba), dizajneri preporučuju da biste trebali da prigrlite benefite takvog rasporeda.

Fokusirajte se na to gde postavljate kuhinjske aparate koje najčešće koristite i potrudite se da učinite kuhinju pristupačnom, posebno ako delite životni prostor sa još nekoliko ljudi.

Najgori raspored kuhinjskih elemenata u obliku slova U

Iako se kaže da su kuhinje u obliku slova U najbolje, ovaj raspored takođe može učiniti prostor pomalo odvojenim od ostatka doma.

Ovo bi bila posebno nepoželjna karakteristika kuhinjskog rasporeda za domove koji vole da budu domaćini ili koriste prostor za improvizovana okupljanja, pa budite pažljivi ukoliko planirate kupovinu nove kuhinje.

Ako je moguće, rušenje zida ovde bi takođe mogao biti najbolji način da se otvori ovaj prostor, iako postoje i drugi načini na koje možete stvoriti atmosferu dobrodošlice ako to nije moguće.

Na primer, pokušajte da dodate kuhinjsko ostrvo gde ljudi mogu da se okupe, ostavljajući više prostora za funkcionalan rad. Bar za doručak takođe može biti dobro rešenje u kuhinji u obliku slova U.

Neiskorišćen prostor

Najproblematičniji raspored kuhinje često uključuje slabo iskorišćenje prostora, što dovodi do skučenih ili neorganizovanih prostora za kuvanje.

Viseći kuhinjski elementi mogu učiniti da se osećate klaustrofobično, posebno u malom prostoru jer organičavaju protok i vizuelno čine prostoriju manjom. Međutim, u tom slučaju bi otvorene kuhinjske police mogle biti idealno rešenje za dodatan prostor za skladištenje i vizuelno veću kuhinju.

Preveliko kuhinjsko ostrvo

Svi mi cenimo dodatnu površinu, ali lako je pustiti da naši kuhinjski snovi učine da zaboravimo na funkcionalnost i protok u prostoru.

Ako se pitate da li kuhinjsko ostrvo može da stane u kuhinju, možda nije vredno truda, a umesto toga bi pametno pozicionirano poluostrvo moglo biti odgovor. Čak i ako imate veći raspored kuhinje, trebalo bi da vodite računa o tome koja će veličina ostrva biti najbolja ako ne želite da nametnete najgori raspored kuhinje kao rezultat.

Prevelika ostrva mogu ometati radni prostor, a da biste ovo popravili, promenite veličinu ili pozicionirajte ostrvo da biste obezbedili bolju dostupnost ili se odlučite za malo kuhinjsko ostrvo.

 


Miljana Momirović

mtreasure/GettyImagesPlus