Raspored u maloj kuhinji: Pametna organizacija prostora

by | October 24, 2023
Raspored u maloj kuhinji

Ako pričamo o mikro prostorijama od 3 do 6m2, raspored u maloj kuhinji ume biti izazovan ali otkrili smo kako bi bilo najbolje postaviti nameštaj.

Imajte na umu da bez obzira na to koliko je vaša kuhinja mala, moraćete posebno da obratite pažnju na osvetljenje kako biste je barem vizuelno učinili većom. Isto tako, favorizujte lagane tonove za zidove, podove i nameštaj, kao i sjajne završnice, koje će zajedno činiti čuda za vaš mali prostor.

Raspored u maloj kuhinji: Pametna organizacija prostora

Kuhinja od 3m2

Kada je reč o rasporedu u kuhinji, pravi je izazov optimalno postaviti mikro prostoriju od 3m2 ali nije nemoguće. Potražite modele koji su uži i zauzimaju manje prostora od standarnih modela kuhinjskih elemenata. Mini frižider, ploča sa dve ringle, mala sudopera širine 40cm i slično. Tabla za sečenje koja će prekriti sudoperu takođe uvećava kuhinjsku radnu ploču i štedi prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Kuhinja od 4m2

Moraćete pametno da postavite nameštaj u maloj kuhinji od 4m2 sa mini i pametnim uređajima (kompaktna mašina za pranje sudova, kombinovani mini šporet itd.). Takođe možete iskoristiti i kuhinjske zidove za pametan raspored otvorenih polica i kuhinjskih elemenata.

Članak se nastavlja posle reklama

Raspored u maloj kuhinji u obliku slova I koja se otvara prema dnevnoj sobi, opredelite se za istu podnu oblogu kako bi se stvorila iluzija prostora koji teče. U slučaju da imate kuhinju u obliku sloba L, postavite mali i praktičan barski prostor koji štedi prostor za skladištenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Raspored u maloj kuhinji od 6m2

Vaša kuhinja svakako nije san snova sa svojih 6 m2, ali imate dovoljno radne površine da možete da se osećate prijatno uz dobar raspored u maloj kuhinji. Možete da birate između rasporeda u obliku slova I ili eventualno u obliku slova L ako je širina prostorije najmanje 1,2m. Za donji deo kuhinje se opredelite za plitak model kako ne biste izgubili dragocene centimetre.

Ako želite da postavite i trpezariju, ovo će biti savršeno izvodljivo uz pomoć police na rasklapanje ili barskog stola u slučaju da vam je kuhinja otvorenog koncepta. Ne zaboravite na pametan nameštaj poput barskih kolica, koja se lako mogu odgurati u drugu prostoriju kada vam je neophodno više prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

brizmaker/GettyImagesPlus