Uska kuhinja: Ograničen ali stilizovan prostor

by | November 20, 2023
Uska kuhinja: Ograničen ali stilizovan prostor

Uska kuhinja potiče s brodova, gde je dug, uski raspored bio nužnost, ali su takođe popularne u malim domovima zbog njihovog prostorno-efikasnog dizajna. Ograničen prostor znači da za ono što ne postoji mesto mora da se nadoknadi funkcionalnošću.

Uska kuhinja: Moderna i funkcionalna

Ako planirate renoviranje ili osvežavanje uske kuhinje, postoji mnogo načina da ovaj kompaktan stil kuhinje prilagodite sebi. Dva glavna faktora koja treba uzeti u obzir su funkcionalno skladištenje i maksimiziranje prostora kako biste efikasno mogli kuvati i kretati se okolo. U većini galerijskih kuhinja, rešenje je iskoristiti što više vertikalnog prostora za skladištenje. Nakon toga, sve se svodi na stil.

Mala uska kuhinja

Mala uska kuhinja je karakteristične za stanove prošlog veka, kada su domaćinske kuhinje imale manje aparata. Ako radite sa sličnim rasporedom, možete dobiti prostranost ograničavanjem gornjih ormara i farbanjem svega iznad struka u svetloj boji.

Otvoren Raspored Kuhinje

Ako renovirate galerijsku kuhinju ili krećete od početka, uzmite najbolji deo klasičnog stila – kompaktnu funkcionalnost – i kombinujte je sa modernim, otvorenim rasporedom. Smestite sve aparate i skladište u galerijski raspored kako biste stvorili više prostora za trpezariju i dnevne boravke.

Rustična uska kuhinja

Prirodne drvene daske odmah stvaraju osećaj seoske idile kada se koriste kao police u kuhinji, pružajući dovoljno skladišnog prostora umesto gornjih ormara. To je pametan način da se stvori više prostranosti u uskom rasporedu kuhinje.

Maksimiziranje visine plafona

Ova ostava za posuđe prikazuje osnovno pravilo uskih kuhinja: maksimizirajte vertikalno skladištenje. Plavi ormarići visoki do plafona sa staklenim panelima štite i prikazuju ono što je unutra. I, ako privlačite pažnju ka plafonu, razmislite o tome da ga “začinite”. Ovaj metalni plafon dodaje još toplote i svetlosti prostoru.

Kombinacija kuhinjskih elemenata

Uske kuhinje su poznate po paralelnim linijama kabineta, ali ne postoji pravilo o korišćenju istih kabineta svuda. Mešanje stilova kabineta može delovati opuštenije i način je da unesete više svog ličnog stila u kuhinju. Ovde, isti stil ormara u prirodnom drvetu i duboko zelenoj boji čine harmoničan par.

Osvežena uska kuhinja

Unapredite jednostavnu galerijsku kuhinju osvežavanjem završnih obrada. Farbanje ormara, dodavanje nove pločice ili ažuriranje podova su sve metode koje čine da ovaj klasičan raspored kuhinje deluje moderno. Ovde, ažurirane završne obrade u prirodnoj pastelnoj paleti udružuju snage za umirujuću, modernu kuhinju.

Moderna i savremena kuhinja

Postoji nešto što podseća na brod u ovoj modernoj uskoj kuhinji sa niskim plafonima. Možete pojačati savremeni stil, kao što su to uradili vlasnici ovog prostora, fokusirajući se na sirove materijale u čistim, nenametljivim stilovima. Prirodno drvo igra ključnu ulogu ovde, u kombinaciji sa čeličnim nosačima i aparatima.

Borjana Božić

Serghei Starus/gettyimages