Potrošnja struje u kuhinji: Ovi aparati vam jedu struju

by | November 1, 2023
Potrošnja struje u kuhinji

Čak i kada su isključeni, i dalje troše energiju, pa nije iznenađenje što potrošnja struje u kuhinji može da vam donese debeo mesečni račun. Evo koliko vas zapravo kuhinjski aparati mesečno koštaju…

Potrošnja struje u kuhinji: Ovi aparati vam jedu struju

Potrošnja struje rerne

Neočekivano, kućni aparat koji troši najviše energije u vašoj kuhinji je rerna sa prosekom od 1000 kWh godišnje. Savet: Ako je moguće, što češće koristite ventilator ili kombinaciju grejača i ventilatora, koja će vam omogućiti da brže kuvate i samim tim smanjite potrošnju električne energije.

Koliko struje troši električna ploča?

Ako u kuhinji imate električnu ploču, trebalo bi da znate da troši u proseku između 500 i 1000 kWh godišnje. Savet: Iskoristite vreme dugog hlađenja kako biste zaustavili rad grejača malo pre nego što završite kuvanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Potrošnja struje frižidera

U proseku, vaš frižider će trošiti između 200 i 500 kWh svake godine, ali neki posebno efikasni modeli smanjuju potrošnju ispod 200 kWh. Savet: Postavite frižider dalje od direktne sunčeve svetlosti i dalje od radijatora. Osim toga, očistite zamrzivač i zadnju stranu frižidera jednom godišnje kako biste sprečili pregrevanje.

Kako da izaberete dobar frižider?

Potrošnja struje mašine za sudove

Iako troši manje vode nego ručno pranje posuđa, potrošnja struje mašine za suđe i dalje troši 250 kWh godišnje. Savet: Ako je moguće, opredelite se za model sa ekonomičnim opcijama.

Članak se nastavlja posle reklama

Veš mašina

Veš mašine postaju sve efikasnije, troše jedva 200 kWh svake godine, iako se vrlo često koriste. Savet: izbegavajte pretpranje i pranje veša na 30°C.

Mikrotalasna peć

Važno je znati da korišćenje mikrotalasne peći podiže potrošnju struje u kuhinji za još oko 100 kWh godišnje. Savet: Ako je moguće, izbegavajte korišćenje mikrotalasne za odmrzavanje hrane i ne ustručavajte se da je isključite iz struje ako je ne koristite redovno.

Članak se nastavlja posle reklama

Mali kuhinjski aparati

Potrošnja struje vaših malih kuhinjskih aparata (aparat za kafu, kuvalo za vodu, toster, blender) je između 20 i 130 kWh godišnje u zavisnosti od aparata i vaših dnevnih navika.

Aparat za kafu štedi novac: Prosta matematika

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

Bogdan Kurylo/GettyImagesPlus