Jednostavno dizajniran dupleks: Savršeno uređen prostor za porodicu

by | February 2, 2024
Jednostavno dizajniran dupleks: Savršen prostor za porodicu

U svakoj sobi ili prostoriji u kući postoje određene ključne stvari koje treba uzeti u obzir kako bi dekoracija bila prikladna.

Ovako dizajniran dupleks je savršen za novonastalu porodicu

Arhitekte iz studija SotaMuñoz vode nas kroz svoj projekat kako bismo saznali šta treba posmatrati kako bismo postigli pravi dekor. Na čelu studija za dizajn enterijera SotaMuñoz (www.sotamunoz.com) stoje Isabel De La Sota i Ana Muñoz.

Dupleks: Projekat renoviranja

Projekat koji je sproveden od strane SotaMuñoz služi kao vodič arhitektama o tome na šta treba obratiti pažnju kako bi se postigla prava dekoracija doma. Radi se o dupleks stanu od 137 kvadratnih metara, smeštenom u Conde de Orgaz području u Madridu.

U ovom domu živi preduzetnički par sa dvoje dece. “Fokusirali smo se na stvaranje otvorenog i svestranog prostora, koristeći drvo i belu boju kao osnovne elemente kako bismo postigli vremenski neutralnu i gostoljubivu atmosferu. Glavni cilj bio je obezbediti klijentima prazno platno koje im omogućava da promene dekoraciju i dodaju boje prema svojim preferencama, a da prostor ne deluje zastarelo ili prenatrpano,” objašnjavaju arhitekte SotaMuñoz. Za to su koristili drvene završne obrade na različitim delovima enterijera, pružajući toplinu, teksturu i udobnost prostoru. Korišćenje bele boje na zidovima i plafonima pruža osećaj svetlosti i prostranosti.

Kako je dizajniran dnevno-trpezarijski prostor u ovom projektu?

U ovom projektu, arhitekte su srušile zidove ulaznog hodnika kako bi stvorile “otvoren prostor kako bi se postigao osećaj prostranosti i fluidnosti u dizajnu enterijera, omogućavajući bolju cirkulaciju svetlosti i vazduha.” Dodaju i ideju da se uvek fokusiraju na projektovanje osvetljenja i uticaj prirodnog svetla tokom dana, jer su to prostori u kojima se živi u različito vreme. “Igramo se sa ulaskom prirodne svetlosti i pružamo podršku sa svetlima, zidnim lampama, lusterima, itd. Za nas, dobro osvetljenje je ključno u javnim prostorima.”

Ključ dekoracije prostora: Maksimiziranje svetlosti

Dakle, ključ prilikom dizajniranja ove socijalne zone u kući je obratiti pažnju na to kako svetlost utiče ili ulazi u prostor, maksimizirajući njen protok. I to treba činiti kako prirodnim svetlom, tako i projektom veštačkog osvetljenja. “U SotaMuñoz-u volimo da izazivamo dizajn i pružamo rešenja klijentima koja, a priori, nisu razmišljali o tome za taj prostor. Konkretno, u ovom projektu, dnevna soba je vizit kartica i želeli smo stvoriti utisak sa interesantnim arhitektonskim elementom, ostavljajući stepenice otvorenim prema dnevnoj sobi,” dodaju.

Pri dizajniranju kuhinje treba proučiti prostor

“U kuhinji uvek težimo stvaranju funkcionalnijeg prostora,” kažu Isabel de la Sota i Ana Muñoz. Stoga, ključ pri dizajniranju kuhinje, kako se fokusiraju, jeste sprovesti detaljno proučavanje prostora i dizajnirati nameštaj po meri gde svaki element ima svoju specifičnu namenu. Treba dobro izmeriti kako bi se pronašao tip nameštaja koji odgovara i distribuciju koja najbolje koristi prostor, pruža više radne površine i skladišnog prostora, i prilagođava se podu kako bi sve bilo udobno za korišćenje. “U kuhinji ne zanemarujemo kvalitet i važnost materijala,” dodaju. U ovoj kuhinji, radni sto se nalazi blizu velikog prozora kako bi prostor bio prijatniji.

Glavna spavaća soba: Pozicija kreveta i odlaganje

“Bukvalno smo okrenuli ovu spavaću sobu kako bismo maksimizirali prostor za odlaganje. Koristili smo klupu sa drvenim letvicama kako bismo dali privatnost krevetu, s obzirom da je bio izložen ispred vrata,” objašnjavaju arhitekte. Ključna stvar koju treba pogledati u spavaćoj sobi kada je treba dekorisati jeste gde krevet najbolje “štiti” od radoznalih pogleda. I istovremeno, koja distribucija obezbeđuje veće odlaganje. Ovde je SotaMuñoz dao kontinuitet i harmoniju dizajnu koristeći iste materijale kao i u ostalim susednim sobama. Uvek traže vremenski neutralnu estetiku u svojim spavaćim sobama.

Spavaća soba sa dosta reda i privatnosti

Ovo je detalj spavaće sobe u ovom projektu, gde se može videti element od drvenih letvica koji pruža privatnost krevetu, odmah na ulazu u sobu. A na dnu, cela prednja strana ormara sa vratima od platna i drvenim lajsnama sa crnim ručkama.

Dizajn kupatila: Estetika, uspešne boje i rešenja za organizaciju

Kao ključ za kupatilo, kada je reč o prostoru bez prozora, upotreba svetlih materijala je esencijalna. Takođe, u slučaju SotaMuñoz, objašnjavaju nam da uvek pokušavaju obezbediti estetsku kontinuitet u kupatilima koja su integrisana u spavaće sobe. “To postižemo uvođenjem nekog elementa boje ili nekog materijala koji se ponavlja u oba prostora,” ističu.

U ovom slučaju, ta kontinuitet postoji u dizajnu prilagođenog komada nameštaja od prirodnog hrasta. Još jedan ključ za dizajniranje kupatila, bilo da je unutrašnje ili ima prozor, bilo da je sa ili bez kupatila, jeste razmišljati o rešenjima za odlaganje kako bi se održao udoban red u prostoru. “Voliomo da kupatilo bude uredno i to postižemo jednostavnim elementima kao što je niša za gelove i šampone u tušu, korpa za rublje integrisana i skrivena unutar ormara ispod lavaboa, itd.,” kaže Isabel de la Sota i Ana Muñoz.

Dečije sobe: Fokus na zabavi

“Dečija soba je najzabavniji prostor u kući i za nas to se prevodi u boje i hrabrije uzorke,” kaže SotaMuñoz. Takođe ističu da je ključ fokusiranje na stvaranje diferenciranih okolina. U ovom slučaju, soba ima prostor za spavanje, prostor za igru i prostor za odlaganje.

 

 


Borjana Božić

Max Rahubovskiy/pexels