Arhitekte su otkrili zidove oslikane pre 100 godina koji postaju nosioci ovog enterijera

by | February 1, 2024
Arhitekte su otkrili zidove oslikane pre 100 godina koji postaju nosioci ovog enterijera

Pragmatični studio Plus One Architects obnovio je “originalni sjaj” ovog stana iz 1902. godine u Karlovim Varima, Češka, vraćajući neke od njegovih prvobitnih karakteristika.

Arhitekte su otkrili zidove koji će postati pečat novog enterijera

Smešten u zgradi iz 19.veka, dvosobni stan renovirao je Plus One Architects, koji su otkrili originalne boje na zidovima i plafonima. Studio je takođe optimizovao cirkulaciju unutar stana uklanjanjem vrata kako bi otvorio prolaze, kao i uklanjanjem zastarelih dodataka koji su bili postavljeni preko originalnih zidova i podova.

“Verujemo da je prva renovacija verovatno obavljena krajem sedamdesetih godina”, rekla je arhitekta Kateřina Průchová za Dezeen. “Stan je bio prepun drvenih obloga na zidovima, puno vrata i tepiha koji je pokrivao originalne podove.” Unapređeni enterijer ima svetlu i prozračnu atmosferu, jer prirodna svetlost ulazi kroz velike prozore bez prepreka i prodire dublje u prostorije zahvaljujući dodatnim prozorima na nekim unutrašnjim zidovima.

Ostaci šarene mrlje pojavljuju se na zidovima i plafonima pored smeđih i bež delova maltera. Neutralne boje pojavljuju se u kuhinji i dnevnoj sobi, gde su Plus One Architects zadržali originalnu zidanu peć obloženu sjajnim smeđim pločicama.

Arhitekte su otkrili zidove sa originalnim bojama koje su se krile ceo vek

Obojene detalje takođe možemo videti na plafonu, sa koncentričnim trakama crvene, plave i žute koje obeležavaju obod sobe. Roza boja pojavljuje se u hodniku i manjoj spavaćoj sobi, dok se plavu boju može videti u glavnoj spavaćoj sobi, dopunjujući obnovljene drvene podove.

U kupatilu, bele pločice oblažu zidove, prošarane iridescentnim pločicama i delovima otkrivene boje. “Nadam se da smo uspeli da vratimo stan u originalni sjaj perioda u kojem je kuća izgrađena”, rekla je Průchová.

“Možete osetiti kako zgrada izgleda spolja – to je stara kuća u istorijskom delu grada.” Kateřina Průchová i Petra Ciencialová osnovale su Plus One Architects 2019. godine. Studio ima sedište u Pragu i radi na projektima širom Češke.

 


Borjana Božić

Anatoli Igolkin/gettyimages

Tags: