Veličanstven pariski stan sa neobičnim prostorijama

by | January 31, 2024
Veličanstven pariski stan sa neobičnim prostorijama

Benoa Šardon, plastični hirurg s ljubavlju prema unutrašnjoj arhitekturi, crpi inspiraciju iz hotela koje otkriva tokom svojih putovanja kako bi stvorio enterijer po meri.

Veličanstven pariski stan: Inspiracija na svakom koraku

On je menadžer medicinske start-up kompanije i često ima priliku, zahvaljujući poslovnim putovanjima, da poseti nove hotele i mesta sa neobičnim dekorom, iz kojih crpi inspiraciju za svoj pariski stan. “Nisam lak korisnik”, priznaje uz smeh, svestan svojih čestih promena ukusa. Pošto provodi 80% vremena izvan Francuske, jedino što želi kada se nađe u Parizu je: “Osećati se kao kod kuće, kao u skloništu.”

Nakon pet godina provedenih u Stokholmu, zatim pet godina u Londonu, naselio se u kvartu Porte Saint-Denis, “uglu koji me podseća na stari Montorgueil”. Iako voli pet metara visoke plafone i međusobno povezane sobe ovog stana, ne sviđa mu se dekor, “sve u zlatu”. Na švedski način, odlučio je da oboji riblja kost parket podove u belo, kao i zidove, kako bi “stvorio kutije” u kojima je aranžirao unutrašnje scene.

Kako bi nadomestio odsustvo terase, pretvorio je dnevnu sobu u “džunglu” biljaka. Ako trpezarija nema prozor? Postavio je ogroman luster i LED svetla koja menjaju boje da je animiraju. Zadržao je mermerno ostrvo u kuhinji i naglasio eleganciju prostorije postavljajući lajsne na prednjim delovima nameštaja. U kupatilu se usudio koristiti roze pločice, kao u hotelu. “Nisam posebno privučen luksuznom odećom: sva moja ušteđevina ide na dekor!”

Dnevna soba gde vladaju dizajnerski komadi i dodiri biljaka

Sofa s desne strane, tabure i “Bubble” fotelja Sacha Lakic za Roche Bobois. Sofa “Ploum”, Ligne Roset. Jastuci, The Socialite Family (okrugli) i Maison de Vacances (pravougaoni). Stočići, antikviteti. Lakiran šolja, CFOC. Staklena vaza, BHV. Tepih, Benuta. Staklene viseće lampe, Elsewhere Paris.

Dizajnerska kuhinja s centralnim mermernim ostrvom

Iz kuhinje je Benoa zadržao samo centralno ostrvo, koje je obložio lajsnama, Orac Decor, baš kao i fasadu Ikea nameštaja. Slavine, Bradano. Roze keramička bokal, La Trésorerie. Drvena činija za kompot, Dacha. Vaza od pušenog stakla, AMPM. Fotelja “Roly Poly”, Driade u Ailleurs Paris. Na postolju stola, antikvitet, vintage lampa, ODA Paris. Staklene viseće lampe, Elsewhere Paris.

Bež boje i izuzetne lajsne za kuhinju

Trenutak zadržan u ovoj krem kuhinji. Slavine, Bradano. Roze keramička bokal, La Trésorerie. Drvena činija za kompot, Dacha. Vaza od pušenog stakla, AMPM. Rerne, Miele. Staklene viseće lampe, jedinstveni komadi, Ailleurs Paris.

Pariski stan sa veličanstvenom trpezarijom

Između LED svetala i XXL lustera od antiknog stakla Murano, trpezarija je stavljena u centar pažnje. Zaboravili bismo da nema prozora… Drveni sto, Piet Hein Eek u NK Stockholm. Stolice Verner Panton, Vitra. Vaza, AMPM. Stakleni bokal, Fleux. Čaše, Monoprix. Metalna konzola, Caravan, sa vrhom Fleux vaza (velike) i Jars Céramistes vaza (male).

 


Borjana Božić

pexels/unsplash