Stan kao životni i izložbeni prostor: Očaravajući detalji i umetnost

by | January 22, 2024
Stan kao životni i izložbeni prostor: Očaravajući detalji i umetnost

Stephanie Thatenhorst, poznata dizajnerka enterijera iz Minhena, nedavno se uselila u starinski stan u šarmantnom delu Minhena, Schwabing. Njen novi dom nosi njen prepoznatljiv pečat i služi ne samo kao privatni prostor, već i kao izložbeni stan.

Životni i izložbeni prostor istovremeno

Ponekad se stvari događaju iznenada, čak i ako deluju čudno na prvi pogled. Stephanie Thatenhorst može samo potvrditi ovo iskustvo. Nedavno se preselila u staru zgradu u Schwabingu – stan koji je na prvoj ponudi odbila. “Šta”, pitala se tada, “želim li kao samohrana majka sa dvoje dece stan od 260 kvadrata?” Ponuda joj je stigla od jednog od njenih klijenata koji je kupio zgradu pod zaštitom spomenika kulture i potpuno je renovirao tokom dve godine. Prvo ju je zamolio da redizajnira njegov stan u toj zgradi.

Da li je sudbina? Tako je Stephanie Thatenhorst došla do svog novog stana u staroj zgradi u Minhenu. “Naravno, često sam bila na gradilištu i odmah sam se zaljubila u kuću, posebno u stepenište”, kaže Thatenhorst. “U jednom trenutku vlasnik mi je prišao i rekao: ‘Želim da se u stan ispod mene useli neko koga poznajem i poštujem. To je tvoj stan.'” Ali Thatenhorst je odbila. “Jednostavno nisam bila sigurna da li je pravi trenutak za stan te veličine.” Prošlo je tri nedelje, ali iznajmljena nekretnina nije izlazila iz njenih misli. Tada se obratila svom klijentu, nadajući se da stan već nije izdat i da će odluka biti doneta umesto nje.

Iznenada, dogodilo se suprotno. Sve se preokrenulo, i za Thatenhorst je bilo jasno: Ovo je njen stan. Međutim, jedan uslov je bio preduslov za dizajnerku enterijera: nije želela koristiti veliki stan samo kao životni prostor: “To nisam mogla sebi opravdati.” Rodila se ideja o takozvanom izložbenom stanu. Konkretno, to znači: Thatenhorst otvara svoj stan za klijente, poslovne partnere i ekskluzivne događaje – naravno, samo uz prethodni dogovor. “Samo dečje sobe su zatvorene, inače su sve sobe otvorene.”

Galerija i stan: Životni i izložbeni prostor

Nameštaj, umetnička dela i dodaci mogu se kupiti ili naručiti po želji, čak i bez dizajna enterijera (što objašnjava ručno pisane etikete koje su pričvršćene za mnoge predmete). Posetioci ovde mogu doživeti i osetiti Thatenhorstov enterijer izbliza, u autentičnom svakodnevnom kontekstu. Ako razmislite o konceptu izložbenih stanova, zapravo je vrlo logično.

Gde drugde dizajner enterijera može predstaviti svoj sopstveni stil tako autentično i sažeto nego kod kuće? “Moji vrlo lični projekti su mi najvažnija posetnica; to je jedini način na koji mogu pokazati 100 odsto svoje duše i stila”, objašnjava dizajnerka enterijera. “Kada sam ga dizajnirala, uvek sam imala na umu svoj stan, svoj stan u koji sam uložila mnogo truda i nikada nisam razmišljala o tome šta će se najbolje prodavati. Moj cilj je bio stvoriti uspešan koncept života, ne hladan izložbeni prostor.” Previše privatno? Možda tako deluje, ali Thatenhorst to odbacuje. “To je uvek bio deo dogovora. Ako pogledate London, Pariz ili Njujork, dizajneri enterijera to rade već dugo.”

Stan u staroj zgradi u pastelnim bojama

Dizajnerka enterijera stvara svoj karakteristični Thatenhorstov miks sa ličnošću, bojama i uzorcima. Preseljenje je moralo biti brzo, ali proces dizajniranja trajao je šest meseci. “Nekoliko smo meseci doslovno živeli na gradilištu; nisam imala kuhinju šest nedelja.”

Na sreću, stan je bio potpuno renoviran i nije bilo dozvoljeno menjati raspored prostorija zbog zaštite spomenika. “Dao sam oduška svojoj ličnoj strasti kada sam ga dizajnirao. To si mogu dozvoliti samo u svom stanu. Odabrao sam samo stvari koje volim.” Stoga se oslonila na dizajne koji su joj ostali u pamćenju od poslednjeg sajma u Milanu, ali ih nije mogla naručiti jer nije imala mesta za njih. Sada je čak imala legalitet!

Neki komadi su vintage: Thatenhorst je dizajnirala kuhinju sama

“Malčice sam se suzdržala kada su u pitanju boje zidova ovde; nije toliko šareno kao u mom prethodnom stanu. Odabrala sam mnogo nežnije tonove.” Boje sladoleda i tapet sa teksturom čine platno za umetnost koja će biti kurirana od strane konsultanta za umetnost Martine Tauber, novo svake sezone. Ako pogledate ukupan rezultat na licu mesta, jedno je sigurno: kada pređete prag zgrade iz perioda prelaza veka, bežite od beživo-sivih fasada kuća u Schwabingu i možete se prepustiti Thatenhorstovom miksiranju boja i uzoraka.

Poslednje pitanje koje još visi u vazduhu jeste: Kako uspeva održati uredan red sa dvoje dece? “Primetila sam da sam postala mnogo disciplinovanija”, kaže Thatenhorst i mora se nasmejati. “A ako ne? Onda neka bude tako!”


Borjana Božić

Explora_2005/gettyimages