Udoban mali stan: 42 kvadratna metra u minimalizmu i mat bojama

by | January 18, 2024
Udoban mali stan: 42 kvadratna metra u minimalizmu i mat bojama

Funkcionalan raspored prostorija, nežne zidne boje i minimalistički enterijer stvaraju dovoljno prostora u malom stanu u Parizu, pružajući mu harmoničnu atmosferu. Ovaj stan od 42 kvadratna metra u Parizu potpuno je transformisan od strane dizajnerskog studija Cléo Interior Design uz elegantnu paletu boja i materijala.

Udoban mali stan: Minimalizam i boje

Mali prostor od 42 kvadratna metra nalazi se u središtu Quartier des Batignolles u 17. arondismanu Pariza. Poznat po svojim barovima, buticima, trgovima i vrtovima, Batignolles se često opisuje kao “selo”. Stan se nalazi na četvrtom spratu pariske zgrade i ima posebnu karakteristiku koju nemaju mnogi stanovi u velikim gradovima: puno prirodne svetlosti.

Vlasnica stana je poreklom iz Velike Britanije, ali radi za francusku kompaniju. Budući da često putuje iz poslovnih razloga, samo provodi jednu nedelju mesečno u svom pariskom domu. Osećala je potrebu za oazom mira, daleko od gužve i buke – to je bio povod za projekat renoviranja.

Mali stan: Sve vraćeno na početak!

“Početni projekat je uključivao samo renoviranje kupatila i ulaznog prostora”, kaže Cléophée Poli, kreativna direktorka i osnivačica pariskog studija za unutrašnju arhitekturu i dizajn Cléo Interior Design, koji se uglavnom fokusira na englesko govorno područje. Međutim, projekat je zatim dobio veće razmere: “Vlasnica je bila toliko oduševljena našim predlozima da nas je konačno angažovala da redizajniramo ceo stan.” Cléophée Poli i njen tim nisu bili zaduženi samo za renoviranje i opremanje, već su se takođe pojavili kao kustosi jer je vlasnica želela da sastavi svoju kolekciju originalnih umetničkih dela.

Novi raspored prostorija i prostor za skladištenje u stanu od 42 kvadratna metra

Prvi korak Cléo Interior Design-a bio je prilagoditi tok kretanja i raspored prostorija stana u skladu sa ograničenim prostorom. Na primer, u ulaznom prostoru se ranije mnogo prostora neiskorišćavalo. Osim toga, uprkos centralnoj lokaciji, izgledalo je kao da je odvojen od ostatka stana. “Želeli smo stvoriti enterijer koji ima stvarnu ličnost i odražava karakter stana od samog ulaza”, kaže Poli.

Njihovo rešenje: prostor u hodniku je iskorišćen ugradnjom funkcionalnog, ručno izrađenog plakara sa otvorenim policama, stvarajući dodatni prostor za skladištenje. Sa druge strane plakara, prema kuhinji, bio je smešten frižider.

Udoban mali stan: Nežne teksture i dosledne boje

Da bi male sobe izgledale veće, često se koristi jedna boja za različite površine. I enterijerski studio je koristio ovu tehniku: zidovi, plafoni i prostori za odlaganje bili su obojeni istom bojom – na primer, u ulaznom prostoru u besvremenski elegantno plavu boju. U kuhinji i kupatilu, nekadašnji pod od linoleuma sa drvenim izgledom zamenjen je crnim, heksagonalnim keramičkim pločicama koje se slažu sa parketom u dnevnoj sobi i spavaćoj sobi. “Želeli smo stvoriti miran prostor prilagođen ograničenom životnom prostoru. Izabrali smo tamnije boje kako bismo obojili zidove i plafone kako bismo prikrili uglove i dali sobi misteriozan dodir, u skladu sa minimalističkim, teksturom butik hotela japanskog dizajna”, objašnjava kreativna direktorka Cléo Interior Design.

Mirne boje i teksture

Unutrašnjost pariskog stana je ansambl svetlih boja, jednostavnih linija, suptilnih materijala i elemenata koji se ponavljaju iz sobe u sobu. Elegantna paleta boja i materijala kombinovana je sa teksturiranim površinama, neutralnim plavim i crnim akcentima, te pažljivo odabranim osvetljenjem i umetničkim delima. Na primer, obojeni akrilni malter u trpezariji pruža strukturiranu površinu i stvara mirnu pozadinu za umetničko delo Audrey Noël.

Sličan efekat stvara teksturirana boja mat završetka u spavaćoj sobi i kupatilu. “Posebno mi se sviđaju proporcije trpezarije”, kaže Cléophée Poli. “Sviđa mi se efekat umetničkog dela, koje transformiše prostor u divnu tačku fokusa.” Mesto koje odiše mirnim luksuzom i ležernom elegancijom.


Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages