Oblaganje zida kuhinje dekorativnim pločicama: 5 najnovijih trendova

by | January 19, 2024
Oblaganje zida kuhinje dekorativnim pločicama: 5 najnovijih trendova

Kada vidite ove kuhinje, uplovit ćete u svet pločica! Postoji mnogo opcija za oblaganje kuhinje: od kamena radne ploče koji se proteže duž zida, staklenih panela, nerđajućeg čelika, i, naravno, pločica.

Oblaganje zida kuhinje dekorativnim pločicama: Najnoviji trendovi

Keramika, zahvaljujući svojoj lakoći čišćenja i otpornosti na bilo koji dezinfekcioni proizvod, idealan je materijal za ovu oblast gde je čišćenje esencijalno. Osim svoje zaštitne funkcije, one imaju visoku dekorativnu vrednost, budući da su se, osim tradicionalnih belih pločica, obnovili s dizajnima prilagođenim najnovijim trendovima. U ovom članku donosimo vam 5 ideja za oblaganje zida kuhinje dekorativnim pločicama i najbolje ideje kako ih kombinovati s bojom nameštaja, radnih ploča i drugih obloga.

Dvobojne pločice

U ovoj kuhinji, pločice iz serije Andes brenda El Barco kombinovane su u dve različite boje: bež na radnom delu i zelena na ostatku. Ove dve boje sjajno se uklapaju s svetlim drvetom nameštaja. Dodatna dinamika postignuta je i korištenjem vertikalnog rasporeda za zelene pločice i horizontalnog za bež. Ideja koju možete kopirati kada želite vizuelno ograničiti dva prostora koji dele isti prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Pločice inspirisane košnicom

Šestougaone pločice, poput modela Artens brenda Mayolica, savršene su za dodavanje jedinstvenog dodira zidovima. Da biste izbegli da prostor postane previše zauzet, dobro je kombinovati ih s bojom, kao što je učinjeno u ovom slučaju, gde su zidovi obojeni u belo. Jednostavan i efikasan način za održavanje ravnoteže dizajna i zadržavanje svetlosti u prostoriji.

Članak se nastavlja posle reklama

Oblaganje zida kuhinje dekorativnim pločicama: Retro izgled

Prednja strana kuhinje pokrivena pločicama Caprice Deco brenda Equipe ne samo da razbija monotoniju, već dodaje vibrante note boje koje transformišu prostor. Svetlo drvo nameštaja i peskovita nijansa prisutna i na radnoj površini i na ostalim zidovima stvaraju neutralnu osnovu.

Članak se nastavlja posle reklama

Igranje kompozicijom

Najnoviji trendovi se zalažu za inovativne kompozicije napravljene od pločica koje omogućavaju beskrajne kombinacije i s kojima je lako postići ekskluzivne prostore sa karakterom. Primer je serija Zelij brenda Cevica, komadi veličine 5 x 20 cm s kojima je moguće stvoriti različite kompozicije. Mogućnosti su beskrajne. Vidimo jednu od njih u ovoj kuhinji. Ovakav pristup ne samo da dodaje dinamiku i vizuelnu dubinu prostoru, već ubacuje živost kroz boje.

Članak se nastavlja posle reklama

Trodimenzionalni zidovi sa teksturama

Pločice iz kolekcije Maldives Sea Cream brenda Colorker hvataju suštinu trenutnog trenda 3D površina, savršen predlog za dodavanje savremenog dodira kuhinji. Privlačnost ovog tipa oblaganja leži u sposobnosti dodavanja teksture i vizuelne dubine zidovima, stvarajući taktilni dizajn.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

Joe Hendrickson/gettyimages