Ovako će kuhinja malih dimenzija izgledati veće

by | January 16, 2024
Ovako će kuhinja malih dimenzija izgledati veće

Sa rasporedom u kuhinji verovatno ne možete mnogo eksperimentisati ali zbog nekih elemenata kuhinja malih dimenzija deluje još manje. Pogledajte kako da ispravite grešku.

Ovako će kuhinja malih dimenzija izgledati veće

Kuhinja je jedina prostorija u kojoj je svaki dodatan prostor zaista dragocen. Zbog toga smo prikupili ključne savete i greške koje bi trebalo da izbegnete kako bi kuhinja malih dimenzija izgledala veće.

Trpezarijski sto

Iako se to može učiniti kao pametan trik, veliki trpezarijski sto može učiniti prostoriju manjom. Uklapanje velikog modela trpezarijskog stola sa stolicama samo će preplaviti prostor i učiniti njegov protok nepraktičnim.

Umesto toga, kuhinja malih dimenzija idealna je za sklopive trpezarijske stolove ili čak dugačke, čvrste drvene police koje možete koristiti kao šank.

Ako pak želite trpezarijski sto u maloj kuhinji, najbolje bi bilo da se odlučite za zaobljen dizajn, pošto su mekše ivice manje nametljive u malom prostoru.

Kuhinjske pločice

Nisu samo preveliki predmeti ono što čini prostoriju manjom – određene pločice za kuhinju takođe mogu dati iluziju manjeg prostora, čak i ako je kuhinja objektivno prosečne veličine.

Mnogi često misle da su male kuhinjske pločice u kompaktnoj kuhinji najbolja opcija, jer su proporcionalne prostoriji. Ali u maloj kuhinji, što su većepodne pločice i finije linije za fugiranje, prostorija će zapravo izgledati prostranije.’

Ako želite da vizuelno povećate širinu prostorije, odlučite se za heksagonalne linije za fugiranje – one će zavarati oko da pomisli da je prostor širi.

Kuhinjski aparati

Ako ste u mogućnosti da promenite gde će kuhinjski aparati (i veliki i mali) biti u vašoj kuhinji, preporučujemo da ih sakrijete kuhinja izgledala dvostruko veća.

Uređaji kao što su frižideri, zamrzivači i šporet su izuzetno glomazni i zauzimaju mnogo prostora, čak i u velikim kuhinjama. Ipak, često ih nije moguće mnogo razmeštati, posebno ako živite u iznajmljenom stanu.

Međutim, ono što verovatno možete izmestiti su aparati koji smetaju na kuhinjskoj radnoj ploči. Neka ostane izloženo samo ono što zaista svakodnevno koristite.

Kuhinja malih dimenzija sa ostrvom

Ovo vas može iznenaditi – ali ako pokušavate da postavite kuhinjsko ostrvo kao način da stvorite iluziju veće kuhinje, verovatno ćete pogrešiti.

Kuhinjska ostrva su postala popularan element svake kuhinje. Ipak, ne odgovaraju svakom prostoru, bez obzira na prednosti.

Mnoge kuhinje bi imale koristi od boljeg protoka u prostoru bez kuhinjskog ostrva. Poluostrvo, na primer, može da obezbedi bolju konfiguraciju u smislu da prostor deluje vizuelno veće.

Dekorativni predmeti

Osim ako vaša kuhinja nije ozbiljno velika, preveliki predmeti, kao što su rasvetna tela i umetnička dela, takođe mogu učiniti suprotan od željenog efekta, čineći da prostorija deluje vizuelno manje, a ne veće.

Ako ste spremni da uključite velike predmete kao što su lusteri ili tapacirane barske stolice, uverite se da veličina odgovara stvarnom prostoru i da nije previše impozantna.

Miljana Momirović

Gayrat Tolibov/GettyImagesPlus