Uvek u trendu: Boho dekoracija doma

by | January 2, 2024
Uvek u trendu: Boho dekoracija doma

Dekoracija u živopisnim bojama, bogate teksture, prirodni elementi, obnovljeni komadi… Šta kažeš na to da razbiješ ustaljene estetske norme i stvoriš mnogo autentičniji izgled?

Boho dekoracija doma: Komfor i autentičnost

To je suština boho dekoracije – izmišljati, reciklirati i mešati kako bi se postigli opušteni, eklektični i autentični ambijenti. Pronašli smo 15 slika koje će te sigurno inspirisati i podstaći da prekršiš pravila kako bi dizajnirali  jedinstvene prostore, samo za slobodne duše.

Dodajte boje

Vibrantne i intenzivne boje, kao i tekstilni uzorci i nameštaj od prirodnih materijala, omiljeni su u boho dekoraciji. Pred tolikom mešavinom, pokušaj odabrati neutralnu osnovu na zidovima kako bi rezultat bio manje upečatljiv.

Jastuci, puno jastuka!

Odaberi jastuke sa mešavinom upečatljivih uzoraka, raznolikih tekstura i živopisnih boja. Potraži dizajne sa vezom, ručno tkane ili sa etničkim detaljima koji odražavaju autentičnost ručno napravljenih stvari. Zapamti da će raznoliki jastuci različitih veličina i oblika učiniti tvoj dnevni boravak mnogo opuštenijim i ugodnijim.

Boho dekoracija doma: Etno motivi

I naravno, ne zaboravi na njih! Pored tekstila sa ovakvim uzorcima, možeš uključiti i elemente drugih kultura, poput marokanskih čajnika, metalnih svećnjaka ili vezanih jastuka.

Autentična boho dekoracija

Ako želiš da tvoj hodnik izgleda 100% boho, evo nekoliko ideja koje možeš iskopirati: od kilim tepiha do drvene klupe, jastuka u toplim bojama i intenzivnim tonovima, pa do grane drveta koja služi kao originalna i dekorativna vešalica za odeću.

Sve potpuno prirodno

Znaš li zašto ova radna zona emituje tako dobre vibracije? Jednostavno. Prirodni materijali i dodiri zelene boje, odnosno biljke, su odgovorni za to. I ta dekorativna afrička figura dodaje etnički dodir.

Obojeni drveni nameštaj

Vintage nameštaj, istrošeni drveni sto, reciklirane stolice i bilo koji drugi obnovljeni komad dodaju karakter i autentičnost dekoraciji. Dakle, razmisli dobro pre nego što se rešiš te stare noćne komode koju si nasledio/la od roditelja.

Ugao za opštanje

Nabavi viseći fotelju, savršen komad koji odražava boemski duh, i postavi je u udoban kutak, po mogućstvu blizu prozora kako bi iskoristio/la prirodnu svetlost.

Dodir egzotike

Još jedan znak prepoznavanja boho stila je mešavina etničkih objekata i blaga različitih kultura kako bi se stvorili super lični prostori, vizuelno bogati. Etnički tekstili, nameštaj sa istorijom, ručno pravljeni dodaci… to je kao putovanje oko sveta iz udobnosti svog doma!

Slow life pristup

Kreiraj prostore sa atmosferom opuštenosti, koji prenose osećaj mira i spokoja. Kako? Sa izuzetno udobnim nameštajem i elementima koji nas povezuju sa prirodom (znači, biljke i ručni radovi).

Ukrasna ogledalima

Ogledala sa obodima od pruća ne samo da doprinose boho dekoraciji ovog dnevnog boravka, već i pomažu da prostor izgleda veći i svetliji.

Različite kombinacije

Oprobaj se sa komadima nameštaja koji su veoma različiti, a ako su neki od njih antikviteti ili polovni, to je još bolje.

Ćilim tepisi

Zbog svojih geometrijskih uzoraka, živopisnih boja i umetničkog karaktera, ćilim tepisi se savršeno uklapaju u boho dekoraciju. Posebno ako ih kombinuješ sa nameštajem različitih stilova, vezanim jastucima ili etničkim detaljima i biljkama.

Obrati pažnju na osvetljenje

Koristi lampe od papira, fenjeriće ili modele sa sjenkama od biljnih vlakana kako bi stvorio/la meko i ambijentalno osvetljenje, nešto što je ključno za postizanje ugodnih atmosfera.

Podrži ručni rad

Ručno pravljeni elementi dodaju dozu kreativnosti i autentičnosti dekoraciji, čineći prostor duševnim i karakterističnim. Od detalja od tkane biljne vlakna, poput uzglavlja ovog kreveta, do grubo obrađenog drvenog nameštaja koji donosi osećaj povezanosti sa prirodom.

Biljke za boho dekoraciju

Uključi sobne biljke, makrame i druge prirodne elemente kako bi prostoru dodali svež i organski izgled. Kombinacija prirodnih elemenata i ručnog rada stvara autentičnu boho atmosferu.


Borjana Božić

Artjafara/gettyimages