Uredite mali dnevni boravak: Kako najbolje iskoristiti mali prostor

by | February 20, 2024
Uredite mali dnevni boravak: Kako iskoristiti najviše prostora u malom prostoru

Mali prostori samo zahtevaju malo fleksibilnosti i kreativnosti. Pitali smo dizajnere enterijera za njihove savete.

Evo kako možete najbolje iskoristiti mali dnevni boravak i učiniti ga udobnim

Bez obzira koliko lep i jednostavan može biti, ne postoji savršen raspored za mali dnevni boravak. Naprotiv, zavisi od toga kako izgleda tlocrt dnevne sobe: Da li je dnevna soba duga i uska, ili je više kvadratnog oblika?

Članak se nastavlja posle reklama

U zavisnosti od oblika, sledi razumno postavljanje nameštaja. S vremena na vreme dobro je pomeriti komade nameštaja od zida. Ponovo doživljavamo sobe u kojima je nameštaj postavljen uz zid kao prsten. Ali šta se dešava sa praznim prostorom u sredini? Ostaje neiskorišćen. Zidovi nude prostor za police za knjige ili sofisticirano kačenje slika.

Generalno, pre postavljanja malog dnevnog boravka, trebalo bi se zapitati tačno koji komadi nameštaja zapravo trebaju. Ne morate pratiti jednačinu “mala soba, mali nameštaj”. Naprotiv: Umesto toga, izaberite idealno mesto za udobnu sofu i planirajte sa maksimalnim raspoloživim prostorom.

Članak se nastavlja posle reklama

Tihi superheroji: Multifunkcionalni nameštaj i ugradni elementi

Multifunkcionalni nameštaj više nije tajna kada je u pitanju maksimiziranje korišćenja prostora. Isto važi i za ugrađene ormariće, idealno one koji tiho i diskretno nestaju u zidu i daju duplu upotrebu svakog kvadratnog metra. Zato ima savršenog smisla izabrati nameštaj koji istovremeno ispunjava više funkcija. Biblioteka, na primer, koja nudi prostor za odlaganje i može se koristiti kao radni sto ili slatki tabure koji takođe služi kao sto za kafu i takođe ima izvađivu sedište za tajni prostor za odlaganje.

Članak se nastavlja posle reklama

Velika stvar kod ugrađenih elemenata je što se prilagođavaju kako bi iskoristili svaku nišu, koliko god mala bila. U malim sobama treba voditi računa da stvari nestanu iza zatvorenih vrata ormarića, jer to sprečava vizualni nered. Savet: Obojite zidove i elemente u istu boju kako biste ih još bolje kamuflirali.

Najbolje svetlo za mali dnevni boravak

Još jedan trik kada je u pitanju stvaranje utiska da je mala soba veća jeste imanje dovoljno svetla. Oko putuje od izvora svetlosti do izvora svetlosti, i što duže traje ova putanja, soba izgleda veće.

Članak se nastavlja posle reklama

Pametno oblikovanje zidova za male dnevne boravke

Opšti moto je da svetle boje vizuelno povećavaju prostorije. To je svakako tačno, ipak, svetle boje poput bele, bež ili sivkasto-bež boje stvaraju svetlu i otvorenu atmosferu u sobi. Isti princip važi i za monohromatske šeme boja, koje čine da prelazi nestanu. Međutim, to ne znači da samo zato što imate mali dnevni boravak automatski treba da izaberete svetlu boju zida ili ton u tonu.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Joe Hendrickson/gettyimages