Mali dnevni boravak: Kako najbolje organizovati nameštaj?

by | February 13, 2024
Mali dnevni boravak: Kako najbolje organizovati nameštaj?

U ovom članku delimo korisna pravila dizajna o tome kako organizovati nameštaj u malom dnevnom boravku.

Saveti za mali dnevni boravak: Kako namestiti nameštaj?

Ovi saveti za dizajn pokazaće vam kako da rasporedite nameštaj – na pravi način – kako biste stvorili kohezivan raspored koji deluje elegantno, udobno i izgleda skladno!

Mali dnevni boravak u okviru otvorenog koncepta

Prostor za dnevni boravak u domovima sa otvorenim konceptom zapravo može biti mnogo manji od odvojenog prostora za dnevni boravak. Dnevni boravci sa otvorenim konceptom imaju manje zidne površine i puno prolaza, pa količina prostora za nameštaj zapravo može biti prilično mala sa otvorenim planovima prostora. Za dnevne boravke sa otvorenim konceptom važno je razdvojiti zonu dnevnog boravka od trpezarije. Obezbedite dovoljno prostora za trpezarijski sto i stolice kako biste se mogli slobodno kretati i izvlačiti stolice.

Koji je prvi korak u organizovanju nameštaja u malom dnevnom boravku?

Prvi korak koji treba preduzeti kako biste dobili savršen raspored u malom dnevnom boravku je da uredite svoje komade nameštaja i dekor! Uklonite svaki komad nameštaja i predmet koji se nalazi na podu dnevnog boravka, a koji ne koristite svakodnevno, ne odgovara vašim potrebama, ima različite stilove koji se sukobljavaju ili ne odgovara vašem stilu.

Svaki komad nameštaja u vašem malom dnevnom boravku mora biti od suštinskog značaja za funkciju vaše sobe i vaše potrebe. Na primer, ako vam je potrebno više prostora za odlaganje, rešite se stočića koji nemaju policu ili fioku.

Rešite se sofe koja je zastarela i koju više ne volite. Uklonite ukrase koji zauzimaju puno prostora na podu poput velikih biljaka u saksijama. Ako vam trebaju dodatne stolice za povremena okupljanja, kupite neke skladišne stolice poput i čuvajte ih u drugoj sobi. Izvadite ih kada vam zatrebaju!

Izmerite svoj dnevni boravak!

Takođe, obratite pažnju gde se nalaze klizna staklena vrata, stepenice i prolazi – ne smeju biti blokirani nameštajem. Uzmite u obzir protok saobraćaja i razmak,a veličina vašeg nameštaja mora da odgovara ovim stavkama.

Ovo su praviča za veličinu, udaljenost i razmak u dnevnom boravku:

  • Ostavite 90 cm za prolaze i za protok saobraćaja do stepenica i vrata.
  • Potrebno je 35-50 cm između kauča i stola za kafu.
  • Komadi nameštaja kao što su kauč i stolica mogu biti udaljeni 5-25 cm jedan od drugog.
  • Količina prostora između kauča i televizora je 1,5 – 2 puta veća od dijagonalne širine televizora.
  • Ako vaš nameštaj blokira protok saobraćaja do kliznih vrata i prolaza i ne odgovara gore navedenim merama razmaka, vreme je da ih uklonite iz sobe i dodate komade koji odgovaraju.

Budite realni u vezi sa veličinom svog dnevnog boravka i veličinom vašeg nameštaja!

Šta uraditi ako je vaš nameštaj prevelik za sobu ili imate previše komada

Pomerite nameštaj koji je prevelik u drugu sobu ili prodajte komade na lokalnom tržištu i koristite novac za kupovinu nameštaja koji odgovara vašoj sobi. Takođe možete donirati svoj nameštaj dobrotvornoj organizaciji! Nameštaj koji je prevelik učiniće da vaš dnevni boravak izgleda još manje, zagušeno i iseckano.

 


Borjana Božić

Jelena83/gettyimages