Greške u kupatilu koje dizajneri enterijera nikada ne prave

by | February 13, 2024
Greške u kupatilu koje dizajneri enterijera nikada ne prave!

Kao najmanja soba u svakom domu, kupatila često dolaze na poslednjem mestu na listi projekata dizajna (posebno kupatila koja retko posećuju gosti). Ali upravo ova činjenica čini ih idealnim kandidatima za greške u dizajnu. Od propusta u osvetljenju do nedostatka dekora, kupatila često budu zapostavljena kada je u pitanju ljubav prema dizajnu.

Ove greške u kupatilu dizajneri enterijera nikada ne bi napravili

Šta više, kupatila sadrže različite materijale u malom prostoru, uključujući podne, zidne pločice i pločice za tuširanje, kamenite radne površine, metalne ručice, drvo i porcelan. S obzirom na to da mešanje tonova drveta, metala i uzoraka može zahtevati stručno oko za stil, DIY preuređenja kupatila su neka od najzahtevnijih (i najvremenski zahtevnijih) za sprovođenje u delo.

Neodgovarajuće osvetljenje

Potrebe za osvetljenjem variraju od prostorije do prostorije, a kupatila imaju svoj jedinstveni skup kriterijuma — tamno, mračno i sumorno nije dizajnerski direktiv ovde. Umesto toga, odaberite otvoreno staklo, matirane sijalice, ili čak svetlopropusne rattan nijanse iznad umivaonika u kupatilu kako biste stvorili dobro osvetljen, prostor prikladan za pripremu. Ako prostor to dozvoljava, dodajte simpatičnu stolnu lampu ili dekorativnu zidnu lampu za dodatnu atmosferu, ali uvek proverite da li je “funkcija” prvo ispunjena.

Neiskorišćen prostor na zidovima

Iskorišćavanje ključnog zidnog prostora je od suštinskog značaja, posebno u malim kupatilima. Ako vaše polu ili potpuno kupatilo nedostaje prostora za odlaganje, idite vertikalno i dodajte police ili viseći ormar kako biste smestili dodatne sitnice i proizvode. Bez obzira na funkciju, kupatila takođe zaslužuju ljubav prema dizajnu — ne zaboravite da postavite umetnička dela i ukrase na zidove kako biste učinili svoj prostor gostoljubivim.

Previše akcenata su najčešće greške u kupatilu

Kompaktan toaleta je odlično mesto za malo začinjavanja dizajna, ali sa merom — preterivanje može dovesti do takmičenja fokusnih tačaka. Umesto da omogućite izjavne podne pločice, jednako glasan zidni pločnik za tuširanje, hrabru boju, tapet na plafonu i ukrasno ogledalo za šminkanje, dozvolite da jedan ili dva izražajna elementa zasijaju. Barem, poručite uzorke svih vaših materijala, štampe i boja unapred kako biste bili sigurni da vaš maksimalistički izgled deluje promišljeno, a ne haotično.

Pločice od poda do plafona

Često primećujemo zid pločice za tuširanje, podne i zidne pločice u zastarelim kupatilima, a izgled može delovati neverovatno sterilno i jednodimenzionalno. Ne zaboravite da mešate materijale i u kupatilima — dodavanje lanenih prozorskih tretmana, zidnih obloga, mermernih podnih pločica i toplih drvenih akcenata može napraviti ogromnu razliku!

Preskakanje kontrasta

Tradicionalna polu-kupatila često imaju vaše standardne bele zidove, beli porcelanski toalet i beli lavabo na postolju. I iako svakako ne mrzimo klasični izgled, ne zaboravite da dodate dodir upadljivog kontrasta negde. Iznad, hrabre pločice od penija, mat crne zidne svetiljke i pozlaćeni ramovi za slike čine da se ovo malo gostinsko kupatilo oseća toplo i jedinstveno.

Pretrpani umivaonici

Imamo stvar za estetski prijatne kućne proizvode, uključujući osnovne kupatilske potrepštine. Umesto da stavite jednokratni plastični sapun i kutiju Kleenexa na umivaonik i nazovete to danom, razmislite o setu za kupatilo koji se uklapa za kuriraniji, domaći izgled. Možete čak ići korak dalje sa vintage konzervama i antiknim umetničkim delima!

Sterilan dekor

Da, kupatila su pretežno funkcionalni prostori gde manje važno je dobrodošli dekor nego, recimo, u dnevnoj sobi. Ali to ne znači da ne mogu biti topla, prijatna i opuštajuća — posebno gostinska kupatila. Unesite teksturu sa prirodnim materijalima poput ratana i pruća, i stvorite atmosferu sa svećama, svežim cvećem i naznakama bogatog mesinga. Čak i mala polu-kupatila mogu se osećati kao prirodna ekstenzija vašeg stila dizajna uz malo truda!


Borjana Božić