Boje za zidove u kupatilu: 6 savršenih nijansi

by | February 6, 2024
Boje za zidove u kupatilu: 6 savršenih nijansi

Nema sumnje da je odabir boje za zidove u kupatilu često težak izbor. Dok su bela i plava dugo bile omiljene nijanse za ovu prostoriju, sve originalnije boje polako, ali sigurno, počinju da ih zasenjuju.

Boje za zidove u kupatilu: Kako ih odabrati i koje su najlepše?

Nema prostorije u kući koja izmiče našem sve izražajnijem ukusu za bojama snažnog karaktera. Trend blokiranja boja, povratak stila sedamdesetih, preferencija pastelnih tonova – bogatstvo hromatske palete proteže se na zidove i plafon kupatila. Dok su bela i plava dugo bile odabrane boje, u poslednje vrme je sve više pažnje usmereno na koloritni doživljaj.

Koje boje nikako ne treba koristiti u kupatilu?

Na listi dekorativnih grešaka koje treba izbegavati u kupatilu, korišćenje takozvanih hladnih boja dolazi na vrh. I to s razlogom, tirkiz plava i boja badema, na primer, imaju tendenciju da izgledaju loše. Iako su sve boje moguće u kupatilu, ovi previše hladni tonovi nisu popularni za osvežavanje zidova kupatila, na isti način kao ni najsvetliji tonovi, počevši od varijanti crvene i narandžaste koje same po sebi ne bi bile pogodne za ovaj opuštajući prostor.

Koje boje su za moderno kupatilo?

Za osvežavajuća jutra, izaberite dinamične boje poput pastelno žute ili terakote, dve trendi nijanse koje se lako kombinuju sa drugim nijansama. Koristite ih za potpuni izgled ili ih mešajte sa drugom bojom za originalno obojeno kupatilo. Ako ne želite monohromno kupatilo? Onda koristite boju štedljivo kombinujući je sa belom. Usudite se da kombinujete maslinasto zelenu i bež u kupatilu ili pastelno roze i pastelno zelenu za osvežavajuće kupatilo.

Belo kupatilo

Bela je nesumnjivo osnovna boja u kupatilu. Simbol čistoće i jednostavnosti, prepoznata po svojim umirujućim vrlinama, koja ne stvara nužno sterilnu atmosferu. Ova “ne” nijansa idealna je za stvaranje posebno zen i modernog ambijenta.

Cenjena zbog utiska prostornosti koji može generisati u malim sobama, bela takođe zna da istakne prostor dajući mu notu svežine. Ako se bojite da će vaše belo kupatilo izgledati previše “klinički”, onda se nemojte ustručavati da se igrate sa nijansiranim belim bojama ili da uklopite belu boju sa nekom drugom bojom iz palete, ili da odaberete šareni ili drveni nameštaj ili dodatke, koji će zagrejati celokupnu atmosferu.

Ružičaste boje za zidove u kupatilu

Boja koja se redovno povezuje sa ženstvenošću, roza je u poslednjih nekoliko godina izronila kako bi unapredila sve prostore, uključujući i kupatilo. Roza se obično primenjuje štedljivo u kupatilu. Na primer, ako želite upadljivu roze boju u kupatilu, samo ćete obojiti deo zida.

Zeleno kupatilo

Anis zelena, zelena jabuka, limeta zelena, pistaći zelena… Paleta zelene je široka, a njene kombinacije su raznovrsne. Neprekidno povezana sa prirodom, zelena u kupatilu postaje neizostavna baš kao i plava.

Plavo kupatilo

Opuštajuća i bezvremenska, plava je takozvana “tradicionalna” boja za kupatilo, jer podseća na vodu i inspiriše smirenost i spokoj. Međutim, kupatilo sa potpunim plavim izgledom može biti pritiskujuće. Preporučljivo je da se umesto toga odlučite za dodire plave i kombinujete ih sa drugim bojama ili ih mešate sa dodacima u toplim tonovima koji će izraziti dekoraciju.

Sivo kupatilo

Elegantna, siva je dostupna u širokom spektru boja. Od svetlo sive do tamno sive, mišja siva ili antracit siva, ovaj ton zna kako da stvori harmonične ansamble. Ipak, budite oprezni da je ne koristite na svim površinama kako prostor ne bi postao hladan.

Žuto kupatilo

Radostna i hrabra boja, žuta gaji ovu karakteristiku proširivanja prostorija koje dekoriše. Prirodno stimulativna i vesela, žuta je boja koja se koristi umereno za zidovima ili dekoraciji u kupatilu.

 

 

 


Borjana Božić

Suleyman Ozkan/gettyimages