Savršena šema boja za kupatilo postoji: Evo kako da je odaberete!

by | October 12, 2023
Savršena šema boja za kupatilo postoji: Evo kako da je odaberete!

Kupatila, toaleti, kako god da ih nazivate, ova mala soba često biva zanemarena tokom procesa dizajniranja doma. Ali zašto bi to moralo biti tako? Ovde počinjete i završavate svaki dan, većina gostiju će je posetiti u nekom trenutku.

Savršena šema boja za kupatilo: Vodič u izboru

Danas ćemo razgovarati o tome kako učiniti kupatila lepim. Konkretno, ideje za uređenje kupatila i sheme boja za mala kupatila. Bez obzira da li ste profesionalni dizajner enterijera, početnik ili želite da poboljšate svoje master ili gostinjsko kupatilo, pronaći ćete koncept koji volite.

Hajde da počnemo s nekim osnovama.

Šema boja za kupatilo: Značaj

Ako čitate ovo, sigurno razumete zašto je važno posvetiti pažnju kupatilima. Namenski dizajnirana kupatila mogu uticati na raspoloženje ljudi koji koriste prostor. Takođe, mogu istaći vašu brigu o detaljima kao dizajnera doma.

Sheme boja čine osnovu većine dizajnerskih odluka. Psihologija boja objašnjava kako boje izazivaju različite osećaje kod ljudi. Bela za čistotu, crna za dramatičnost, ljubičasta za luksuz, i tako dalje.

Izbor savršene sheme boja za vaše malo kupatilo takođe može pomoći da se soba uklopi s dnevnim boravkom i ostalim delom kuće. Osim toga, izbor boja može učiniti da malo kupatilo izgleda veće i privlačnije. Kako odabrati najbolju šemu boja za svoje malo kupatilo? Izbor šeme boja za malo kupatilo možda nije uvek najintuitivnija odluka. Kao i kod svake druge dizajnerske odluke, ovo je još jedna odluka koja se mora doneti uz razmatranje više faktora.

Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru shema boja za mala kupatila:

  1. Plan tlocrta/ raspored kupatila (vodovod, prozori, vrata, itd.)
  2. Postojeći elementi i drugi neophodni dodaci (tuš, skladište, ogledalo, itd.)
  3. Dizajnerski stil i estetika ostalog dela kuće.
  4. Ograničenja redizajna (ne može se farbati zidove, ne može se menjati pločice, ne može se menjati vodovod, itd.)
  5. Kako želite da se osećaju osobe koje ulaze u kupatilo.
  6. Budžet za renoviranje.

Razmatranje ovih faktora pomoći će vam da svaki put odaberete najbolju šemu boja za svoje malo kupatilo. Najbolja šema boja za vas je ona koja funkcioniše, praktična je i koja se dobro uklapa sa ostatkom prostora, i koja iskorišćava postojeće karakteristike malog kupatila. Kako učiniti da vaše malo kupatilo izgleda veće? Malo kupatilo može se dizajnirati na dva načina. Možete uživati u udobnosti male prostorije i izabrati da naglasite njenu “malu veličinu” ili primeniti neke pametne dizajnerske ideje i trikove kako biste ga učinili prostranijim i luksuznijim.

Najčešće ćete želeti da vaše malo kupatilo izgleda veće. To će ga učiniti manje klaustrofobičnim i pružiti vam opuštajuće iskustvo u kupatilu.

Ovo su neki od naših vrhunskih saveta kako učiniti da malo kupatilo izgleda veće:

  1. Odaberite belu boju:Provereno rešenje za činjenje da bilo koji prostor izgleda veći je da ga okrečite u belo. Iako to može zvučati malo dosadno, zaista funkcioniše! Belo kupatilo je klasičan izbor koji otvara prostor i čini ga većim nego što jeste.
  2. Odaberite ograničen broj boja: Odgovor na to kako učiniti da mali prostor izgleda veći nije uvek bela boja zidova. Možete odabrati bilo koju boju koju volite, čak i tamne boje. Samo držite paletu čistom i ograničenom, i i dalje ćete učiniti da malo kupatilo izgleda veće i dodati mu karakter.
  3. Reflektujte svetlo: Razlog zbog koga bela zidna boja funkcioniše u malim prostorima je taj što reflektuje maksimalnu količinu svetla. Možete postići isti efekat tako što ćete strategijski postaviti reflektirajuće površine poput ogledala, metala i čak sjajnih belih pločica u skladu sa prirodnom svetlošću.

Nesvakidašnji dizajn kupatila: Da li biste poželeli ovakvo kupatilo u svom domu?


Borjana Božić

brizmaker/gettyimages