Dnevni boravak i trpezarija u istoj prostoriji: Kako organizovati i stilizovati?

by | February 9, 2024
Dnveni boravak i trpezarija u istoj prostoriji: Kako organizovati i stilizovati?

Dnevni boravak i trpezarija u istom prostoru može biti izazovno za organizaciju, ali istovremeno i prilika za kreativno uređenje prostora.

Dnevni boravak i trpezarija u istoj prostoriji: Kako do stilizovanog prostora?

Evo 10 praktičnih i dekorativnih ideja kako možete oivičiti ova dva prostora i dati im sopstveni identitet:

Leđa kauča

Postavljanje kauča tako da leđa kauča deluju kao prirodna granica između dnevnog boravka i trpezarije može biti efikasan način delimičenja prostora, a istovremeno očuvanje otvorenog i prostranog izgleda. Bitno je da leđa kauča budu atraktivna i da se uklapaju u opšti dekor dnevnog boravka.

Različiti komadi nameštaja

Kombinovanje nameštaja različitih stilova, boja ili završnih obrada može pomoći u definisanju identiteta svakog dela prostora. Na primer, možete koristiti stolice za trpezariju i fotelje za dnevni boravak koje se međusobno razlikuju, čime ćete dodati dubinu i dinamiku dekoru.

Igranje sa oblogama

Zid trpezarije pruža brojne mogućnosti za dekoraciju, pa iskoristite tu priliku. Drvene palete, tapete ili dekorativni zidni paneli mogu dodati toplinu, teksturu i sofisticiranost prostoru, istovremeno pružajući jasnu granicu između dnevnog boravka i trpezarije.

Dnevni boravak i trpezarija u istoj prostoriji: Koristite tapete

Ako volite ideju tapetiranja zida u trpezariji, važno je da pažljivo odaberete dizajn koji se slaže sa stilom i paletom boja ostatka prostora. Tapeta može biti sjajan način da istaknete nameštaj i stvorite upečatljivu pozadinu za trpezarijski sto.

Deljenje prostora bojama

Korišćenje kontrastnih boja za farbanje zidova može pomoći u jasnom definisanju prostora. Na primer, možete izabrati tamniju ili intenzivniju nijansu za dnevni boravak u poređenju sa trpezarijom, ili obrnuto, u zavisnosti od estetskih preferencija i željene atmosfere.

Dekorativno farbanje

Ponekad, kombinacija boja na zidovima može dodati vizuelni interes i pomoći u organizaciji prostora. Na primer, možete obojiti zid trpezarije u drugačiju boju od ostatka prostorije, stvarajući tako jasnu granicu između dnevnog boravka i trpezarije.

Upotreba tepiha

Postavljanje dva različita tepiha može biti efikasan način da se jasno odvoje dnevni boravak i trpezarija. Veći, mekši tepih može biti idealan za dnevni boravak, dok je za trpezariju bolje koristiti manji tepih koji je otporniji i lakši za čišćenje. Važno je da tepisi međusobno komplementiraju i da se uklope u opšti dekor prostorije.

Upotreba pregradnih elemenata

Postavljanje fizičkih pregrada poput polica, otvorenih polica, ili paravana može efikasno delimitirati prostor i istovremeno dodati funkcionalnost i dekorativni element.

Rasveta

Upotreba osvetljenja može dodatno istaknuti granicu između dnevnog boravka i trpezarije. Na primer, možete koristiti različite vrste svetiljki za svaki deo prostora, ističući tako različite funkcije i atmosfere.

Biljke i dekorativni elementi

Postavljanje biljaka, umetničkih dela ili dekorativnih predmeta na granici između dnevnog boravka i trpezarije može dodati karakter prostoru i istovremeno ga delimitirati na suptilan i estetski prihvatljiv način.


Borjana Božić

Peter_visual/gettyimages