Pre i posle: Staromodan stan sa pogledom na Sagradu Familiju

by | February 7, 2024
Pre i posle: Staromodan stan sa pogledom na Sagradu Familiju

Tradicionalan i staromodan stan ali sa izuzetnom i centralnom lokacijom u gradu Barseloni, sa pogledom na Sagradu Familiju.

Staromodan stan pre i posle renoviranja

Polazna tačka priče je ova. Odavde, sveobuhvatna obnova pretvara dom u nešto potpuno drugačije: stan od 60 kvadratnih metara veoma dobro iskorišćen sa urbanim enterijerom za mladića koji živi sam.

Skoro 60 kvadratnih metara, smeštenih u kvartu Ešample u Barseloni, koje su redistribuirane da bi se potpuno transformisao prostor, ažurirao i učinio mnogo udobnijim. Ovako je izgledao dnevni boravak kuće, zatvoren i sa sivim teraco podom.

Transformisani dnevni boravak i trpezarija

Enterijerski studio PPT Interiorismo demonstrira u ovom projektu sveobuhvatnog renoviranja da možete iskoristiti maksimum dostupnih centimetara, bez obzira koliko ih malo ima. Skoro 60 kvadratnih metara izgleda veće kada vidite rezultat nakon njihove intervencije. “Ključ davanja prostranosti domu bio je ulazak prirodne svetlosti, koja obilno obasjava ceo dnevni prostor. Renovacija je omogućila da se oprostimo od prekomerne kompartmentalizovane distribucije, da otvorimo kuhinju i spojimo je sa dnevnim boravkom i trpezarijom, koja je smeštena pored neiskorišćenog prostora pored prozora i izlaza na terasu”, kažu odgovorni za rad.

Detalji, nameštaj i završne obrade ovih prostorija

“Trpezarijski prostor je udoban prostor, gde je drvo glavni materijal, kako na stolu i stolicama, tako i u ugrađenom ormaru na zidu, idealnom za odlaganje stvari”, objašnjavaju iz PPT Interiorismo. Što se tiče dnevnog boravka, udobna sofa od tamnog baršuna postavlja notu kontrasta u celom prostoru, gde dominiraju neutralni tonovi. Prostor je upotpunjen niskim stolom od prirodnog čvrstog drveta za televizor.

Platno u neutralnom tonu

Za osnovu stana, izabrana je monohromatska paleta bazirana na peskovitoj boji. Podovi od mikrocementa, štukature na zidovima i crni detalji čine osnovu jednostavnog i prirodnog ambijenta, čiji je rezultat veoma miran enterijer sa urbanim karakterom. Ovde možete videti trpezarijski prostor, pored dnevnog boravka, sa fasadnim prozorom i pristupom terasi kroz velika podna do plafona dvostruka vrata, da bi se maksimalno iskoristio ulaz prirodne svetlosti.

Staromodan stan sa šarenom terasom iz sedamdesetih

Za razliku od unutrašnjosti stana, studio PPT Interiorismo dizajnirao je šarenu terasu za eksterijer. Ova terasa nije postojala u početnom projektu. I ima pogled na Sagradu Familiju! Rad je podrazumevao “otvaranje stare neiskorišćene galerije i pokrivanje je upečatljivim keramikama sa geometrijskim uzorcima u zelenoj i beloj boji”, ističu. Takođe je napravljen mali radni sto, za koji je dizajniran prilagođeni beli jastuk. Oaza usred grada.

Povezani dnevni prostor

Ova slika pokazuje kako dele prostor dnevni boravak-trpezarija i kuhinja. U pozadini, levo je hodnik kroz koji se pristupa dve spavaće sobe i dva kupatila stana. Otvorena L-oblika kuhinja ima visoke i niske elemente sa drvenim frontovima.

Mala kuhinja koja izgleda veće

I to zahvaljujući svom otvorenom dizajnu. Nalazi se na ulazu u prostor koji deli sa dnevnim boravkom i trpezarijom. Blizu pristupa domu. Njena L-oblikovana distribucija pričvršćuje nameštaj za zidove i uključuje mini ostrvo sa stolicama, idealno za dvoje ljudi za doručak. Istovremeno, ostrvo dodaje radnu površinu. Sve u neutralnim tonovima koji je integrišu u prostor.

Spavaće sobe pre renoviranja

Još jedna od soba pre renoviranja, hladan prostor u kojem su podovi postajali veoma tamni. Veoma daleko od osećaja topline koji sada sve sobe imaju, sa dosta stilskog jedinstva među njima. “Spavaće sobe prate prirodnu dekorativnu harmoniju. Izbegli smo preopterećenje i pažljivo odabrali nekoliko elemenata koji pružaju vizuelni mir”, ističu iz PPT Interiorismo. Ratan naslon za krevet je savršen za prostor gde dominira drvo, prisutno u drvenom noćnom stočiću. Dve crne viseće lampe su trenutna nota.

Kupatilo pre renoviranja

Sa izraženim plavim pločicama, kadom, toaletom, bideom i tradicionalnim ormarićem sa lavaboom. Ništa u poređenju sa promenom koju je ova soba doživela! Sada stan ima dva potpuna kupatila.

Pločice velikog formata sa malo spojeva u sivkastom kamenom tonu za zidove i pod daju kontinuitet i vizuelno proširuju ovo kupatilo, koje ima udoban prostor za tuširanje sa ambijentalnim osvetljenjem sa vertikalnom LED trakom. Tu su i zidni slavini koji osvetljavaju kompoziciju, koja je upotpunjena tušem na plafonu, sve u crnoj boji, poput profila ekrana. Ormar sa lavaboom je drveni komad sa lavaboom na pultu i zidnim slavinama takođe.

 

Borjana Božić

FURKAN TELLIOGLU/gettyimages