Natalijina ramonda oživljava poput Feniksa i nosi mnogo simbolike

by | March 3, 2024
Natalijina ramonda oživljava poput Feniksa i nosi mnogo simbolike

Cvet Ramonda nathaliae, poznat i kao Natalijina ramonda, oduševljava svojom jedinstvenom lepotom i izvanrednim karakteristikama. Ova višegodišnja, zimzelena zeljasta biljka ima posebno mesto u botaničkom svetu, a njeno otkriće i poreklo imena nose tragove važnih istorijskih događaja.

Natalijina ramonda: Velika simbolika najlepšeg cveta

Natalijina ramonda se ističe svojim snažnim podzemnim stablom i visinom od oko 10 centimetara. Iako ne poseduje lekovita svojstva, njeni cvetovi, koji mogu biti do pet u broju, predstavljaju pravo čudo prirode. Krunica cveta je obojena u prelepu ljubičastu nijansu, dok kao plod nosi čahuru sa mnoštvom sitnih semenki.

Ova biljka se prvobitno smatrala endemom Španije sve do otkrića botaničara Josifa Pančića koji je uočio njen rast i van granica Španije, posebno na području juga Srbije. U čast otkrića na srpskom tlu, nazvana je “ramonda serbika”. Kasnije, dvorski lekar Sava Petrović primetio je cvet u okolini Niša, a ime “natalijina ramonda” dobila je po kraljici Nataliji Obrenović, inspirisanoj njenom lepotom.

Natalijina ramonda naseljava područje centralnog Balkana, preživljavajući čak i ledeno doba. Njeni staništi su pukotine krečnjačkih stena na nadmorskoj visini od 350 do 2.150 metara, naročito u Suvoj planini i Sićevačkoj klisuri. Ova biljka se smatra retkom i zaštićenom vrstom u Srbiji, s obzirom na svoj status prirodne retkosti.

Natalijina ramonda: Posebne karakteristike

Jedna od najfascinantnijih osobina natalijine ramonde jeste njena sposobnost “vaskrsavanja”. Često nazivana “cvet feniks”, ona može da preživi i kada je potpuno osušena. Samo jedna kap vode dovoljna je da je oživi, što je impresivna demonstracija otpornosti i vitalnosti ove biljke.

Pored svoje botaničke značajnosti, natalijina ramonda nosi i simboliku pobede za srpski narod. Kao simbol uzdizanja i obnavljanja, ona je postala ikona srpske izdržljivosti i opstanka, naročito u teškim periodima poput Velikog rata. Njeno prisustvo na području Kajmakčalana, gde se odigrala važna bitka u Prvom svetskom ratu, dodatno pojačava simboličko značenje ove biljke za srpski narod.

Međutim, uprkos zaštiti i naporima da se sačuva njeno stanište, opstanak natalijine ramonde i dalje je ugrožen mikroklimatskim promenama, urbanizacijom i drugim ljudskim aktivnostima. Stoga je važno nastaviti sa merama očuvanja i zaštite ove dragocene biljke koja predstavlja dragocen deo prirodne baštine Balkana.


Borjana Božić

Anastasija Radenkovic/gettyimages

Tags: