Najbolje sobne biljke za male stanove i apartmane

by | February 8, 2024
Najbolje sobne biljke za male stanove i apartmane

Postoji mnogo opcija tako da ne morate odustati od prirodne lepote. Život u malom stanu je sve češća pojava. Mnogi od nas smatraju da našem domu nedostaje kvadrata. Međutim, to nije razlog da zanemarite jedno od iskustava koje najviše obogaćuje kućni život: uzgoj sobnih biljaka.

Najbolje sobne biljke za male stanove: Odabrali smo 7 idealnih

Uzgajanje biljaka kod kuće jedna je od najboljih ideja za dekorisanje prostora prirodnim dodirima i iskorišćavanje njihovih mnogobrojnih prednosti. One ne samo da dodaju lepotu i svežinu prostorijama, već poboljšavaju kvalitet vazduha koji udišemo (mnoge vrste, čak i ako su male, sposobne su da pročiste okolinu eliminisanjem određenih štetnih supstanci za zdravlje), podižu naše raspoloženje, čineći nas da se osećamo bolje i podstiču koncentraciju.

S druge strane, takođe morate uzeti u obzir način na koji ih raspoređujete kod kuće. Možete ih staviti, na primer, na police da biste iskoristili zidove, gde ne smetaju. Još jedna odlična ideja za uzgoj biljaka u malim stanovima je da se opredelite za viseće vrste. Osim što su lepe, ne zauzimaju prostor na podu ili nameštaju.

Afrička ljubičica (Saintpaulia ionantha)

Sigurno već znate za ovu posebnu biljku. Mali unutrašnji primerak koji volimo, posebno zbog svojih dugih i šarenih cvetova. Ako je izaberete, uneće radost i boju u vaš dom tokom mnogih meseci i ne samo ljubičastu: postoje primeri belih, crvenih i roze cvetova.

Fitonija (Fitonia verschaffeltii)

Za razliku od afričke ljubičice, fitonija nema cvetove, ali ima prelepe listove koji, iako nisu vrlo veliki, imaju intenzivno zelenu boju isprepletenu veoma originalnim belim venama. Što se tiče njegove veličine, on je puzeća vrsta, tako da je mala. Zapravo, njegova visina ne prelazi 20 cm.

Fikus (Ficus lyrata)

Ako se pitate zašto smo uključili fikus u ovaj izbor malih unutrašnjih biljaka, budući da obično nisu mali, trebali biste znati da je ova posebna sorta. Ficus lyrata ne raste previše i lep je kao njegova braća, pa ga ne možemo odoljeti uključiti u našu dnevnu sobu. Izgledaće odlično i jedva će zauzimati prostor!

Ukrasni grašak (Senecio rowleyanus)

Volimo ovu biljku zbog njenih originalnih okruglih i mesnatih listova koji izgledaju kao krunice (otuda i njeno ime), ali danas je uključujemo u listu biljaka za kuće i male stanove zbog njene male veličine i zato što je viseća biljka najposebnija.

Aloja vera (Aloe barbadensis)

Još jedna od sočnih biljaka najpogodnijih za male prostore, zbog svoje veličine i rasta. Aloja vera je vrlo lepa biljka sa dugim, ravnim listovima čudne sivo-zelene boje.

Kućna sreća kao sobne biljke (Soleirolia soleirolii)

Želite jednostavnu, malu i dekorativnu vrstu? Soleirolia može biti jedna od najboljih opcija, zahvaljujući lepoti koju joj daju njeni mali, intenzivno zeleni listovi, koji prenose svežinu i prirodnost.

Kalanhoja (Kalanchoe blossfediana)

Tražite li vrstu sa malim cvetovima? Kalanhoja može biti vrsta koju tražite. Bez obzira na njenu malu veličinu, zaista je prelepa, zahvaljujući njenim mesnatim listovima i njenim crvenim, roze, žutim ili narandžastim cvetovima.

 

 


Borjana Božić

Ольга Симонова/gettyimages