7 idealnih biljaka za kuhinju

by | September 23, 2023
7 idealnih biljaka za kuhinju; biljke u kuhinji

Uzgajanje biljaka u kuhinji ne samo da će ulepšati prostor, već možete imati i praktične koristi od njega. Predstavljamo vam 7 idealnih biljaka za kuhinju.

Pažljivo odabrane biljke u kuhinji mogu pomoći u prečišćavanju vazduha, dodati malo boje i živosti ili čak obezbediti sveže proizvode tokom cele godine. Važno je imati na umu da ne postoji biljka koja će uspevati u apsolutno svakoj kuhinji – jer svaki prostor ima svoje jedinstveno svetlo, vlažnost i temperaturne uslove.

7 idealnih biljaka za kuhinju: Nabavite ih što pre

1. Hlorofitum

Članak se nastavlja posle reklama

Biljke hlorofitum je jedna od najlepših sobnih biljaka, a pritom uopšte nije zahtevna za uzgajanje. Ako se dobro brinete o njoj i prijajoj mesto gde ste je postavili, stalno će izbacivati nove izdanke – i cvetaće. Ako je držite u kuhinje, pazite samo da ne bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti, da joj ne bi izgorelo lišće koje je vrlo nežno.

2. Začinsko bilje

Uzgajanje začinskog bilja u kuhinji je nešto što bi svi trebalo da rede. Nema ništa bolje od kuvanja sa svežim, organskim, domaćim biljem tokom cele godine. Ako je vaša kuhinja locirana tako da prima dovoljno sunčeve svetlosti tokom dana, začinsko bilje će bujati. Sorte biljaka koje se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru uključuju: vlasac, peršun, mentu, timijan, ruzmarin, bosiljak, origano i korijander.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Zamija

Ako tražite idealnu biljku za kuhinju koja nije zahtevna, ne morate da tražite dalje. Odaberite zamiju. Ova veličanstvena sobna biljka je izuzetno prilagodljiva i može uspevati i u slabo osvetljenim kuhinjama. I ne treba je često zalivati. A kažu i da privlači pare…

Članak se nastavlja posle reklama

4. Afrička ljubičica

Ako joj prijaju uslovi u vašoj kuhinji, afrička ljubičica cvetaće skoro cele godine. Vole jako, indirektno svetlo i često zalivanje.

Članak se nastavlja posle reklama

5. 7 idealnih biljaka za kuhinju: Fikus

Ako tražite veliku biljku za svoju kuhinju, fikus je odličan izbor. Samo ga redovno orezujte kako bi držali veličinu i oblik fikusa pod kontrolom.    Birajte između nekoliko različitih sorti kako biste uskladili boju fikusa sa bojama i dizajnom kuhinje.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Zlatna puzavica

Zlatna puzavica je jedna od najnezahtevnijih biljaka. Dobro se prilagođavaju različitim svetlosnim uslovima i relativno je otporna na sušu.  Pustite je sa se uvija oko prozora, šanka i drugih elemenata u kuhinji. Zlatna puzavica pretvoriće svaku kuhinju u malu oazu.

7. Filodendron

Članak se nastavlja posle reklama

Filodendroni su još jedna vrsta sobnih biljaka koje su lake za održavanje i koje odlično izgledaju u visećim korpama. Smatraju se relativno otpornim na sušu i mogu rasti na jakom do srednjem indirektnom svetlu. Filodendron je odličan prečišćivač vazduha.

Nemate iskustva sa cvećem? Ovo su biljke koje je lako održavati

 

Članak se nastavlja posle reklama

 


Ranka Bulatović

Dima Berlin/gettyimages.co.uk