Kako da vaše muškatle cvetaju CELO LETO: Tajne rascvetanih balkona

by | June 19, 2024
Kako da vaše muškatle cvetaju CELO LETO: Tajne rascvetanih balkona

Muškatle, poznate po svojim živopisnim bojama i raskošnim cvetovima, prava su lepota svakog vrta ili balkona.

Saveti za bujne muškatle: Tajne uspešne letnje nega

Da li ste se ikada zapitali kako da vaše muškatle ostanu bujne i cvetaju tokom celog leta? Da li vam se dešava da vaše biljke uvenu ili ne cvetaju onako raskošno kako biste želeli? Ukoliko želite da vaše muškatle budu zvezde letnjeg vrta, donosimo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da uživate u njihovoj lepoti mesecima.

1. Odabir pravog mesta

Muškatle vole sunčana mesta, ali mogu da podnose i delimičnu senku. Idealno je da imaju barem 6 sati direktnog sunca dnevno. Ako su smeštene na previše senovitom mestu, cvetanje će biti slabije.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Pravilno zalivanje

Muškatle treba redovno zalivati, ali je važno izbegavati preterano natapanje zemlje. Najbolje je zalivati kada se površinski sloj zemlje osuši. Koreni muškatli ne vole stajanje u vodi, pa je dobra drenaža ključna. Tokom veoma toplih dana, zalivanje može biti potrebno i svakodnevno.

3. Prihranjivanje za muškatle

Redovna prihrana je ključna za bujno cvetanje. Koristite tečno đubrivo za cvetnice jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje. Alternativno, možete koristiti sporootpuštajuće đubrivo u granulama. Đubrivo bogato fosforom (P) posebno podstiče cvetanje.

4. Redovno uklanjanje ocvalih cvetova

Uklanjanje uvelih cvetova ne samo da čini biljku estetski privlačnijom, već podstiče i stvaranje novih pupoljaka. Proveravajte biljke redovno i pažljivo odstranjujte sve uvele delove.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Orezivanje

Orezivanje pomaže muškatlama da ostanu kompaktne i bujne. Tokom leta, možete povremeno prikratiti preduge grane kako bi biljka razvila više bočnih izdanaka. Ovo će podstaći rast novih cvetova i učiniti biljku punijom.

6. Zaštita od štetočina

Muškatle su prilično otporne, ali mogu biti napadnute od strane paukovih grinja, lisnih vaši ili belih mušica. Redovno pregledajte biljke i po potrebi koristite odgovarajuće insekticide ili prirodne metode zaštite, kao što su sapunice za prskanje.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Presađivanje

Ako muškatle gajite u saksijama, razmislite o presađivanju u veću saksiju ako primećujete da su koreni postali previše zbijeni. Ovo će omogućiti biljkama više prostora za rast i bolji razvoj korenovog sistema.

8. Odgovarajuća zemlja za muškatle

Muškatle vole rastresitu, dobro dreniranu zemlju. Mešavina komercijalnog supstrata za cveće sa dodatkom peska ili perlita obezbediće optimalne uslove za rast. Izbegavajte pretešku zemlju koja može zadržavati previše vlage.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Prilagodite negu vremenskim uslovima

Tokom ekstremno toplih ili vlažnih perioda, prilagodite negu muškatli. U sušnim periodima obezbedite dodatno zalivanje, dok tokom kišnih dana smanjite količinu vode kako biste sprečili truljenje korena.

10. Ventilacija

Muškatle vole dobru cirkulaciju vazduha. Obezbedite dovoljno prostora između biljaka kako bi se smanjio rizik od gljivičnih oboljenja i omogućio slobodan protok vazduha.

Članak se nastavlja posle reklama

Pridržavanjem ovih saveta, možete uživati u raskošnim i bujnim muškatlama koje će krasiti vaš vrt, balkon ili prozore tokom celog leta.


Taras_Bulba/gettyimages