10 neophodnih saveta za uzgoj paradajza u saksijama

by | June 17, 2024
10 Neophodnih saveta za uzgoj paradajza u saksijama

Nemate baštu? Nema problema! Evo kako uspešno uzgajati paradajz u posudama.

Uzgoj paradajza u saksijama je jednostavan ako imate mesto koje prima puno sunčeve svetlosti, možda na vašoj terasi, balkonu ili dvorištu. Možete uzgajati sve svoje omiljene vrste paradajza u posudama, od duboko crvenih vrsta za sečenje do malih čeri paradajza.

Uzgoj paradajza u saksijama: Sve što morate da znate za bogat rod

Potrebno je samo malo više rada nego kod paradajza zasađenog u bašti zbog ograničenog pristupa vodi i hranljivim materijama. Pružite svojim paradajzima u saksijama dodatnu negu, i oni će vas nagraditi sa pregrštima zrelih plodova. Ovi deset saveta će vam pomoći da uspešno uzgajate paradajz u saksijama.

Članak se nastavlja posle reklama

Posadite sortu paradajza za terasu ili žbun

Male biljke paradajza, poznate kao sorte za terasu ili žbun, najbolje rastu i daju plodove u posudama. Nemojte da vas zavara veličina biljke – mala biljka paradajza može proizvesti mnogo plodova. Sorte koje su pogodne za saksije obično rastu do određene visine, obično od 30 do 90 cm, a zatim počinju da donose plodove.

Odaberite VELIKU saksiju

Paradajz ima veliki, širok korenski sistem. Što je veća posuda, to će koreni vaše biljke imati više prostora za rast. Najbolji izbor za uzgoj paradajza u saksijama je ona koja može da primi najmanje 20 litara zemlje i ima prečnik od najmanje 50 cm. Plastična kanta od 20 litara, iako nije naročito privlačna, može biti odlična posuda za paradajz nakon što izbušite rupe za drenažu na dnu.

Drenaža je ključna

Paradajz će rasti u plastičnim, glinenim i kamenim saksijama, ali uzgajanje u saksijama bez drenažnih rupa je beskorisno. Drenažne rupe omogućavaju višku vode da izađe, što je neophodno za izbegavanje truljenja korena i drugih biljnih bolesti. Sadite paradajz samo u saksijama koje imaju dobru drenažu.

Članak se nastavlja posle reklama

Koristite mešavinu za saksije

Obična zemlja iz vaše bašte neće dovoljno brzo drenirati za biljke u posudama. Uzgoj paradajza u saksijama biće mnogo uspešniji uz upotrebu mešavine za saksije koja je označena za uzgoj u posudama. Laka i jednostavna za upotrebu, mešavina za saksije je dizajnirana da ima dobru drenažu dok zadržava dovoljno vlage da biljke budu hidrirane.

Obezbedite hranljive materije

Hranljive materije pokreću brzi rast biljke paradajza. Pored toga, mešavina za saksije brzo drenira, odnoseći sa sobom hranljive materije. Iz ovih razloga, moraćete redovno da đubrite vaše paradajze u saksijama.

Članak se nastavlja posle reklama

Uzgoj paradajza: Obezbedite dovoljno sunčeve svetlosti

Uzgoj paradajza u saksijama zahteva najmanje 8 sati sunčeve svetlosti dnevno za najbolji rast i formiranje plodova. Dovoljno svetlosti je takođe neophodno za proizvodnju ukusnih plodova. Postavite vaše paradajze u saksijama na južnu ili zapadnu stranu zgrade, koja će primati najviše direktne sunčeve svetlosti.

Redovno zalivajte paradajz u saksijama

Paradajz je biljka koja mnogo pije, posebno kada počne da raste. U toplim ili vetrovitim uslovima, možda ćete morati da zalivate vaše paradajze u saksijama dva puta dnevno. Vaš cilj je da nikada ne dozvolite da vaše biljke paradajza u saksijama dovoljno isuše da uvenu, jer je uvela biljka stresirana biljka, što može uticati na vaš prinos. Jutro je najbolje vreme za zalivanje, ali ako su vaše saksije značajno osušene tokom dana, ponovo zalivajte u kasno popodne. Zalivajte biljke duboko dok ne vidite višak vlage kako izlazi iz drenažnih rupa.

Članak se nastavlja posle reklama

Držite listove suvim

Nekoliko uobičajenih bolesti lista paradajza širi se kada voda i zemlja prskaju na listove. Smanjite širenje bolesti zalivanjem paradajza u podnožju; izbegavajte kvašenje listova koliko god je to moguće. Ako koristite crevo za zalivanje vaših paradajza, podesite pritisak tako da se mešavina za saksije ne prska na vašu biljku.

Ostavite dovoljno prostora biljkama

Dobra cirkulacija vazduha pomaže u sprečavanju bolesti jer suvi vazduh brzo suši mokro lišće, sprečavajući neke bolesti. Rasporedite saksije tako da vazduh može slobodno da prolazi oko njih. Na primer, postavite biljke paradajza tako da im listovi ne budu uz zidove ili da ne dodiruju druge biljke koliko god je to moguće.

Članak se nastavlja posle reklama

Pružite podršku za biljke paradajza u saksijama

Plodovi paradajza postaju teški kako sazrevaju. Čak i grozdovi malih čeri paradajza mogu saviti i slomiti stabljike. Pružite malo podrške vašim biljkama paradajza postavljanjem rešetke ili stuba u saksiju prilikom sadnje. Proplećite stabljike paradajza kroz rešetku ili ih vezujte za stub kako rastu. Takođe možete koristiti kaveze za paradajz kao podršku, što će imati dodatnu korist od zaštite vašeg zrelog roda od vrtnih štetočina ili insekata.


ChiccoDodiFC/gettyimages