Trik protiv suše za zalivanje biljaka bez griže savesti

by | June 9, 2024
Trik protiv suše za zalivanje biljaka bez griže savesti

Planeta nas treba, zato je vreme da promenimo neke od naših navika kako bismo joj pomogli.

Trik protiv suše: Lako održavanje biljaka

Trik protiv suše za zalivanje biljaka bez griže savesti je vrlo ekonomičan i jednostavan za primenu, jer se uglavnom sastoji u tome da iskoristite vodu od kuvanja koju koristite za pripremu određenih namirnica poput testenine, pirinča, povrća ili jaja. Naš predlog je da, umesto da je bacite u odvod čim završite sa kuvanjem, iskoristite je za zalivanje biljaka, jer ova voda može pružiti brojne nutritivne beneficije koje su idealne za njihov uspešan rast.

trik za zalivanje

Anna Sadovskaia/gettyimages

Tokom procesa kuvanja, namirnice oslobađaju vitamine, minerale i organske spojeve u vodu, pretvarajući je u obogaćeni tečnost koja sadrži širok spektar hranljivih materija. Ove hranljive materije uključuju kalijum, kalcijum, magnezijum i druge esencijalne elemente koji podstiču zdrav razvoj biljaka. To znači da, zalivanjem biljaka vodom od kuvanja, obezbeđujemo korenima dodatni nutritivni impuls koji može poboljšati njihovu otpornost na bolesti i povećati njihovu sposobnost da apsorbuju hranljive materije iz zemlje.

Trik protiv suše: Preporuka za zalivanje

Iako je voda od kuvanja vrlo korisna za biljke i za životnu sredinu, važno je imati na umu nekoliko stvari prilikom njene upotrebe. Na primer, trebali bismo izbegavati korišćenje slane vode ili vode sa jakim začinima, jer visoke koncentracije soli ili hemijskih supstanci mogu biti štetne za neke biljke. Takođe, preporučuje se da voda od kuvanja potpuno ohladi pre nego što se koristi za zalivanje biljaka kako bi se izbegao toplotni stres korena.

Kako koristiti vodu od kuvanja za zalivanje biljaka?

Korišćenje vode od kuvanja za zalivanje biljaka je vrlo jednostavno. Nakon kuvanja hrane, ostavite je da se potpuno ohladi. Možete je koristiti direktno iz lonca, iako je preporučljivo da je procedite kako biste uklonili bilo koje komade hrane ili nečistoće koje su ostale u njoj. Kada voda bude na sobnoj temperaturi, možete je koristiti za zalivanje biljaka na isti način kao što biste to uradili sa običnom vodom, tj. sipajte je direktno na zemlju oko baze biljaka.

Borjana Božić

vladans/gettyimages