Pravilno orezivanje smokve za udvostručen rod

by | June 2, 2024
Pravilno orezivanje smokve za udvostručen rod

Ako nije neophodno, orezivanje smokve može poboljšati produktivnost i rast vašeg drveta. Evo svega što treba znati za orezivanje smokve.

Sveobuhvatni vodič za orezivanje smokve

Kada orezivati smokvu?

Period orezivanja smokve zavisi od njene sorte, ali i od klime regiona u kojem živite:

  • Živite u regionu sa hladnim zimama? Verovatno imate jednorodnu smokvu (koja donosi plodove samo jednom godišnje, krajem leta) u vašoj bašti. Trebalo bi je orezivati krajem zime ili početkom proleća (u februaru-martu).
  • Živite u regionu sa blagom klimom? Vaše drvo je verovatno dvoredna smokva (koja donosi plodove dva puta godišnje, leti i u jesen). Orezujte ovu smokvu u jesen, nakon poslednje berbe (u oktobru-novembru).

Kako orezati jednorodnu smokvu?

Jednorodne smokve daju samo jednu berbu smokava godišnje, na jesen. Orezivanje krajem zime-početkom proleća stoga nema posledica po dolazeću berbu. Ovo orezivanje neće biti previše oštro, ali se može obavljati svake godine kako bi se sokovi koncentrisali na pravim mestima. Ovo orezivanje je prilično jednostavno: skratite duge glavne grane za oko trećinu, a sekundarne izdanke iznad trećeg oka okrenutog ka spolja (brojeći od osnove izdanka).

Posle ovog orezivanja, smokva će proizvesti nove izdanke. Da bi vaše drvo moglo da se koncentriše na plodonošenje (želimo smokve!), tokom leta možete ukloniti najslabije izdanke.

Ako ne želite da orezujete vašu jednorodnu smokvu narednog proleća, moguće je da u jesen odrežete izdanke koji su plodonosili te godine.

Kako orezati dvorednu smokvu?

Dvoredne smokve donose plodove dva puta godišnje: prvi plodovi (tzv. “cvjetne smokve”) rastu na izdancima od prethodne godine, dok druga berba plodova (tzv. “jesenje smokve”) raste na izdancima od te godine. Prolećno orezivanje može biti rizično! Bolje je sačekati jesen, nakon poslednje berbe smokava. Tada možete ukloniti najstarije grane i mrtvo drvo. Ovo je održavajuće orezivanje koje treba obavljati svakih 2-3 godine.

Napomena da je moguće, početkom proleća, ukloniti pupoljke lišća (oni su šiljatiji od pupoljaka cvjetnih smokava, koji su okrugliji) kako bi se zadržao samo prvi, okrenut ka spolja, na osnovi svake grane. Pazite da ne oštetite pupoljke cvjetnih smokava! Ako niste sigurni, nemojte rezati i sačekajte jesen da ponovo izvadite svoj sekator.

Nakon prve berbe smokava (leti), možete odrezati grane iznad prvog pupoljka lišća okrenutog ka spolja koji ste ostavili početkom proleća i koji se razvio.

Nekoliko saveta za orezivanje smokve

Bez obzira na sortu vaše smokve, imajte na umu nekoliko saveta za uspešno orezivanje:

  • Opremajte se pravim alatima: vodite računa da vaši alati za orezivanje (sekator za najtanje izdanke, testerica za deblje grane, teleskopske makaze za najviše grane) budu dezinfikovani i naoštreni. Obavezno nosite rukavice jer sok smokve može biti iritantan.
  • Ne orezujte po kišnom vremenu: bolje je sačekati povratak lepog vremena za orezivanje smokve!
  • Uvek režite u boku, iznad oka okrenutog ka spolja ili posle izdanka: važno je izbegavati zadržavanje vode na posekotinama, što može dovesti do pojave bolesti.
  • Primenite čiste rezove: kako biste olakšali zarastanje i smanjili pojavu bolesti, obavezno se postarajte da su vaši rezovi čisti, bez kidanja kore.
  • Zaštitite posekotine pomoću proizvoda za zaceljivanje: nanesite proizvod direktno nakon orezivanja.

Praćenjem ovih saveta, osiguraćete da vaša smokva bude zdrava i produktivna, obezbeđujući vam mnoge slatke plodove svake godine.

valeniker/gettyimages