Kako se pravilno gaji smokva da bi dala dobar rod

by | May 17, 2024
Kako se pravilno gaji smokva da bi dala dobar rod

Smokva je prelepa voćka čije stablo predstavlja pravi ukras za baštu. A da li znate kako se pravilno gaji smokva da bi dala dobar rod?

Njena vijugava silueta i veliki, nazubljeni listovi egzotičnog izgleda čine drvo smokve ukrasom svakog dvorišta. Oduševljava nas svojim plodovima, zelenom ili ljubičastom korom i ukusom bez premca. Ali gde je najbolje zasaditi smokvu? Da li smokvi treba puno vode? Ka i kako je đubriti? Odgovori na ova i mnoga druga pitanja slede u nastavku.

Kako se pravilno gaji smokva i kako odabrati najbolje sadnice

Iako postoji mnogo vrsta smokava, da biste izabrali drvo koje najbolje odgovara vašoj bašti, preporučljivo je da odvojite jednorodne sorte od dvorodnih. Jednorodne smokve daju samo jednu berbu smokava godišnje, u jesen. Dvoordne smokve rađaju dva puta godišnje, prvi put u junu-julu i drugi put od sredine avgusta do oktobra.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe bolje birajte samooplodnu sortu kako ne biste brinuli o reprodukciji smokve (seksualna reprodukcija stabala smokava je prilično složena). Većina smokava koje se prodaju u baštenskim centrima su samooplodne.

Gde je posaditi?

Smokva može da izdrži hladnoću do -15°C sve dok je postavljena na suncu i zaštićena od jakih vetrova. Idealna lokacija? Uz zid južne ili jugozapadne ekspozicije. Nije teško, smokva se prilagođava svim zemljištima, ali preferira hladna, duboka, krečnjačka i dobro drenirana tla. Ako živite u regionu sa blagim zimama, posadite smokvu u jesen, od septembra do novembra. Ako, s druge strane, živite u hladnijem regionu, sačekajte do proleća (od marta do aprila).

Iskopajte rupu koja je približno 5 puta veća od zapremine korenove kugle. Vodite računa da zemlja ne bude zbijena na dnu rupe. Potopite koren u kantu vode oko deset minuta.
Dodajte sloj šljunka na dno rupe. Možete dodati i kompost. Posadite smokvu i dobro je zalijte.

Članak se nastavlja posle reklama

Za uzgoj u saksiji, izaberite patuljastu sortu i stavite je u posudu odgovarajuće veličine (ali ne preveliku, jer će u tom slučaju smokva da favorizuje razvoj korena u odnosu na lišće i plodove. Presadite je svake 2 godine.

Moraćete da sačekate 5 do 7 godina nakon sadnje da smokva postigne svoj maksimalni prinos. Kako znate da li su smokve zrele? Plodove berite kada su dobro obojeni, koža im je gipka i lako se beru. Imajte na umu da se smokve uglavnom čuvaju samo nekoliko dana i ne čuvajte ih u frižideru, izgubiće ukus. Međutim, smokve se mogu sušiti, prerađivati (posebno u džem) ili zamrznuti.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se pravilno gaji smokva da bi dobro rađala

Zalivanje: kao mediteransko drvo, smokva dobro podnosi sušu. Međutim, prva 3 leta nakon sadnje moraćete da je zalivate redovno. Tokom sušnih perioda, možete je zalivati 1 do 2 puta nedeljno. Smokve u saksiji će morati da se zalijevaju redovnije, ali ne preterano.

Đubrenje: da bi smokva brže rasla i dala više plodova, dodajte organsko đubrivo jednom godišnje, u proleće.

Članak se nastavlja posle reklama

Prezimljavanje: ako živite u regionu sa hladnom klimom, razmislite o zaštiti smokve postavljanjem debelog malča u podnožje drveta. Zaštitite smokve koje se uzgajaju u saksijama.


Ranka Bulatović

doğuhan toker/gettyimages.co.uk