Kako uzgajati tikvice u saksiji: Trebaće im puno sunca!

by | May 13, 2024
Kako uzgajati tikvice u saksiji

Ako vas zanima kako uzgajati tikvice u saksiji, pripremili smo vam kompletan vodič koji će vam pomoći da dobijete odličan rod na sopstvenom balkonu. 

Ako živite u gradu, a volite tikvice (i bitno vam je da jedete zdravu hranu), ovo povrće možete uzgajati i na terasi. Ako planirate da uzgajate tikvice u saksijama, možete kupiti mlade biljke ili posaditi seme tikvica. Bilo da kupujete sadnice ili sejete, pogledajte pet ključnih faktora koji će vam pomoći da dobijete odličan rod tikvica.

Kako uzgajati tikvice u saksiji: Osnovna pravila

1. Izaberite najbolju sortu

Postoji mnogo sorti tikvica za uzgoj. Postoje vrste koje rastu kao žbun i vrste koje se penju kao loza. Pošto ćete ih gajiti u saksiji na balkonu, bolje birajte one koje rastu kao grm, osim ako ne možete da pružite potpuru vrsti koja se penje kao loza.

2. Nabavite veliku saksiju

Tikvice imaju veliko korenje koje može doseći dubinu i do 60 cm, tako saksija mora biti dovoljno velika i duboka. Međutim, iako kompaktnije sorte grmova neće pustiti duboko korenje, ipak im je potrebna velika saksija da bi lepo napredovale.

Saksija može biti: metalna, drvena, plastična, od terakote ili keramike. Saksiju treba napuniti svežim organskim kompostom. Ovo je uvek bolja opcija za biljke koje ćete uzgajati u saksiji, a ne staro baštensko zemljište ili ponovo upotrebljeno zemljište iz drugih saksija.

3. Redovno ih zalivajte

Da bi tikvice lepo napredovale, tražiće puno vode. Zemlja u saksijama se suši brže od tla u bašti, tako da bilo koje useve u saksijama treba češće zalivati. A budući da tikvicama treba puno sunca da bi dale bogat rod, sigurno će im trebati češće zalivanje. Ali nemojte zalivati biljku odozgo, tako da se voda sliva preko listova jer ćete tako stvoriti pododnu sredinu za razvoj pepelnice, plamenjače i bele buđi. Dakle, tikvice zalivajte pažljivo i lagano.

4. Tikvice morate redovno i da đubrite

Osim što zahtevaju puno vlage, tikvice takođe morate redovno i da prihranjujete ako želite da lepo rađaju. Kada biljka počne da razvijaju cvetove, počnite da je redovno hranite đubrivom sa visokim sadržajem fosfora. I to treba raditi na 10-14 dana. Idealna vrsta đubriva za upotrebu bila bi tečna hrana za uzgoj paradajza.

5. Kako uzgajati tikvice u saksiji: Redovna žetva

Berite tikvice redovno kada dostignu željenu veličinu i zapamtite da možete ubrati i cvetove tikvica jer su jestivi. Redovno branje plodova oštrim i čistim nožem ili baštenskim makazama podstaći će biljku da proizvede više tikvica.


Ranka Bulatović

Denise Hasse/gettyimages.co.uk