Kako napraviti mrežu protiv komaraca za 20 minuta: Može i dete da se snađe

by | June 3, 2024
Kako napraviti mrežu protiv komaraca za 20 minuta: Može i dete da se snađe

Leto je vreme kada je mreža protiv komaraca nezamenjiva: pomaže da uživate u svežem vazduhu bez straha od insekata. Evo načina kako da sami napravite mrežu protiv komaraca, uštedite novac, izaberete individualni dizajn i veličinu.

Kako napraviti mrežu protiv komaraca?

Najjednostavnija varijanta mreže protiv komaraca za plastične ili drvene prozore je bezokvirna mreža. Ona odgovara kako za stan, tako i za vikendicu. Ovu mrežu možete sami napraviti i postaviti za pola sata, bez potrebe za specijalnim alatima i dodatnim bušenjem rama. Na kraju sezone mrežu možete lako skinuti za pranje i čuvanje. Iako konstrukcija nije tako dugotrajna kao okvirna, njena niska cena i jednostavnost ugradnje omogućavaju da je obnavljate svake sezone.

Materijali i alati

Najpre nabavite ili pronađite sledeće materijale i alate:

  • Rolna mreže protiv komaraca (jedna rolna dovoljna je za nekoliko prozora)
  • Makaze ili skalpel za sečenje mreže
  • Metar/lenjir i olovka za merenje i obeležavanje
  • Šrafciger za pričvršćivanje mreže zaptivkom
  • Za pričvršćivanje mreže: velkro traka ili magnetna traka
  • Građevinski lepak

Kako odabrati materijal za mrežu protiv komaraca?

Birajte mrežu sa sitnim rupicama kako biste se bolje zaštitili od različitih vrsta insekata. Preporučuju se specijalni materijali od staklenih vlakana sa UV otpornim premazom. Manje izdržljive su mreže od poliestera. Za vlasnike mačaka postoje specijalni materijali i gotove konstrukcije — za sigurnost ljubimca vredi doplatiti.

Birajući boju mreže, imajte na umu da kroz svetlu mrežu vašu sobu mogu videti sa ulice, dok kroz tamnu ništa neće biti vidljivo spolja.

Kako pravilno izmeriti mrežu protiv komaraca?

Da biste odredili dimenzije bezokvirne mreže protiv komaraca, izmerite svetlosni otvor prozora i dodajte po dva do tri centimetra sa svake strane.

Nakon merenja, isecite komad mreže odgovarajuće veličine.

Kako napraviti mrežu protiv komaraca: Postavljanje na nekoliko načina

Pričvršćivanje zaptivkom u žlebovima rama

Prvo pažljivo izvadite zaptivku iz rama prozora. Koristite šrafciger ili neki drugi tanak, čvrst alat. Radite pažljivo kako ne biste rastegli ili oštetili gumicu.

Nakon vađenja zaptivke, prislonite mrežu na prozor, a zatim je pričvrstite za ram vraćajući zaptivku u žleb zajedno sa ivicom mreže.

Vodite računa da mreža bude ravnomerno zategnuta po celoj površini prozora, bez opuštanja. Koristite šrafciger u uglovima da pritisnete gumicu u žleb.

Višak mreže na kraju možete iseći.

Ako se zaptivka ošteti tokom rada, možete kupiti novu u prodavnici. Na svakih nekoliko godina zaptivke u prozorima ionako treba menjati, jer inače zaštita od vetra i vlage neće biti pouzdana.

Pričvršćivanje mreže trakom sa čičkom

Model sa velkro trakom postavlja se na prozore sa kojih se ne planira skidanje tokom cele sezone. Pričvršćivanje ne ometa slobodno otvaranje i zatvaranje krila.

Čupkasti deo trake pričvrstite za mrežu. Možete koristiti građevinski lepak ili je prišiti iglom. Bolje je koristiti mekšu poliestersku mrežu jer se za nju bolje „hvataju“ čupkasti delovi čičak trake.

Drugu polovinu trake pričvrstite za ram. Prethodno očistite i odmašćite površinu rama vlažnom maramicom i obrišite suvom. Traku zalepite lepljivom stranom na prozor odmah iza gumene zaptivke. Za dodatnu čvrstinu možete je zalepiti lepkom za plastični ram, a višak lepka kasnije pažljivo ukloniti. Za pričvršćivanje na drveni ram možete koristiti specijalne spajalice.

Ravnomerno zategnite mrežu na ramu prozora sa strane sobe, počevši od gornjeg dela prozora, zatim sa strane i na kraju odozdo. Uverite se da je mreža sigurno pričvršćena i da ne visi.

Imajte na umu da čak i pri najpouzdanijim načinima pričvršćivanja, naslanjanje na mrežu je vrlo opasno. Zato ne ostavljajte malu decu i kućne ljubimce u provetrenoj prostoriji bez nadzora.

Pričvršćivanje mreže protiv komaraca magnetnom trakom

U prodavnicama postoje gotovi setovi magnetnih traka sa označenom polarnošću. Jedan deo traka treba zalepiti na odmašćenu površinu rama, a drugi prišiti na ivice mreže.

Ovakav način pričvršćivanja mreže odlično odgovara ne samo za kuću, već i za šator.

Kwangmoozaa/gettyimages