Kako pravilno održavati šimšir kroz orezivanje: Korisni saveti

by | June 3, 2024
Kako pravilno održavati šimšir kroz orezivanje: Korisni saveti

Elegantan i dugotrajan, šimšir je žbun koji krasi vrt tokom cele godine. Zahvaljujući orezivanju, može poprimiti različite oblike. Ali kada i kako orezati šimšir? Hajde da razjasnimo.

KADA OREZIVATI ŠIMŠIR?

Idealno vreme za orezivanje šimšira zavisi od vrste orezivanja:

  • Orezivanje oblikovanja se obavlja u proleće, tokom prve tri godine nakon sadnje.
  • Orezivanje održavanja se obavlja krajem proleća, u maju ili junu, i krajem leta, oko septembra.
  • Orezivanje osvežavanja se vrši u proleće, isto kao i orezivanje oblikovanja.

Na kraju, ukoliko se suočavate sa šimširom koji je napadnut moljcem, drastično orezivanje može pomoći biljci da se oporavi. Najugroženije biljke treba ukloniti, dok se ostale mogu orezivati od kraja leta do kraja septembra, u suvim uslovima kako bi se smanjio rizik od zaraze.

Bez obzira na vrstu orezivanja, izbegavajte to raditi tokom mraza, jakih vrućina ili suše. Ne orezujte na direktnom suncu; bolje je koristiti makaze za orezivanje kada je oblačno.

KOJI ALATI SE KORISTE ZA OREZIVANJE ŠIMŠIRA?

Za orezivanje šimšira, potrebni su vam sekači i ručne makaze. Treba izbegavati električne šišače koji mogu oštetiti lišće i ne pružaju dovoljnu preciznost. Na tržištu se mogu naći specijalne makaze za orezivanje šimšira, koje omogućavaju precizno sečenje. One su idealne za oblikovanje biljaka ili održavanje živice.

Važno je da alati budu uvek oštri i dezinfikovani alkoholom kako bi se sprečilo prenošenje bolesti.

Ukoliko želite oblikovati šimšir, može biti korisno koristiti nivoe, uže, kvadrate ili šablone kako biste postigli željeni oblik.

KAKO OREZIVATI ŠIMŠIR?

Orezivanje šimšira je relativno jednostavno, ali zahteva pažnju. Postoje dve vrste orezivanja:

  • Orezivanje oblikovanja se primenjuje na mlade biljke kako bi se dobila željena forma. U prvoj godini nakon sadnje, grane se skraćuju na 5 do 10 cm od zemlje. U drugoj godini, odstranjuju se najviše izrasle grane (ne više od 5 cm). U trećoj godini, orezuju se samo vrhovi grana.
  • Orezivanje održavanja se primenjuje kako bi se očuvala forma biljke. Ovo orezivanje obično nije intenzivno. Odstranjuju se mrtve ili oštećene grane, kao i one koje nepravilno rastu, a vrhovi se orezuju ručnim makazama. Za orezivanje živica, može se koristiti uže kako bi se obezbedila ravnomerna linija.

Generalno, bolje je orezivati šimšir odozgo prema dole i postupati postepeno, kako biste postigli željeni oblik. Makaze treba držati paralelno sa oblikom žbuna, orezivati oko biljke i redovno se udaljavati kako biste osigurali harmoniju orezivanja.

KAKO OSVEŽITI STARU ŠIMŠIROVU BILJKU?

Ukoliko je vaša šimširova biljka stara i izgubila je svoj oblik ili se proredila, vreme je za osvežavanje. Za to, koristite sekač ili testeru kako biste odsekli žbun na visini od 40 cm od zemlje. Nakon toga, možete dodati kompost na dno biljke i zaliti je kako biste podstakli oporavak.

Borjana Božić

MaYcaL/gettyimages

Tags: