Dizajneri dele 10 saveta kako da imate udoban dnevni boravak

by | June 2, 2024
Dizajneri dele 10 saveta kako da imate udoban dnevni boravak

Dnevni boravak je srce svakog doma, mesto gde se opuštamo, družimo i provodimo kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima.

Udoban dnevni boravak: 10 saveta

Kako bi ovaj prostor bio udoban i funkcionalan, evo nekoliko saveta dizajnera enterijera koji vam mogu pomoći da postignete željeni efekat:

Birajte umirujuće boje

Boje imaju veliki uticaj na raspoloženje i osećaj udobnosti u prostoru. Umirujuće nijanse plave, zelene ili neutralne tonove poput bež i sive mogu doprineti osećaju smirenosti i opuštenosti. Dodajte akcentne boje kroz umetničke slike, jastuke ili vaze kako biste uneli dinamiku.

Članak se nastavlja posle reklama

Komforan nameštaj

Odaberite nameštaj koji je ne samo estetski privlačan već i udoban. Velike, mekane sofe i fotelje pozivaju na opuštanje. Obratite pažnju na kvalitet i ergonomiju – nameštaj treba da pruža podršku i bude ugodan za sedenje tokom dužeg vremena.

Pravilno pozicioniranje nameštaja

Razmislite o rasporedu nameštaja tako da omogućava lak protok i razgovor. Nameštaj postavite tako da se ljudi mogu lako kretati i da su svi sedići delovi orijentisani prema centru za lakšu komunikaciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Rasveta

Rasveta može potpuno transformisati atmosferu u prostoru. Kombinujte prirodnu svetlost sa različitim izvorima veštačkog osvetljenja – plafonske lampe, podne lampe, stona rasveta i zidne svetiljke. Upotreba prigušenih svetala može stvoriti topli ambijent tokom večeri.

Članak se nastavlja posle reklama

Tekstil i teksture

Dodavanje različitih tekstura može doprineti osećaju udobnosti. Tepisi, zavese, jastučići i prekrivači od različitih materijala (pamuk, vuna, somot) daju toplinu prostoru. Odaberite tekstile koji su prijatni na dodir i doprinose ukupnoj estetici prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Dodavanje prirodnih elemenata

Unesite elemente prirode u vaš dnevni boravak. Drveni nameštaj, kamen, i prirodne tkanine mogu stvoriti osećaj povezanosti s prirodom. Biljke su takođe odličan način da unesete svežinu i život u prostor.

Udoban dnevni boravak: Mirisi i zvuci

Ne zaboravite na senzorne aspekte prostora. Sveće, difuzeri sa eteričnim uljima ili tamjan mogu stvoriti prijatnu atmosferu. Takođe, lagana muzika ili zvuci prirode mogu doprineti opuštanju i osećaju udobnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Koristite zavese za kontrolu svetlosti

Zavesice ili roletne mogu pomoći u kontroli prirodne svetlosti i privatnosti. Birajte materijale koji propuštaju dovoljno svetlosti, ali i omogućavaju privatnost kada je to potrebno.

Uključite multifunkcionalni nameštaj u svoj udoban dnevni boravak

Ako imate manji dnevni boravak, multifunkcionalni nameštaj može biti od velike pomoći. Na primer, stočići koji se mogu koristiti kao skladišni prostor ili sofe sa ugrađenim fiokama mogu pomoći u očuvanju reda.

Kombinovanjem ovih saveta, možete stvoriti dnevni boravak koji je ne samo estetski privlačan, već i izuzetno udoban i prijatan za boravak. Udobnost dolazi iz pažljivog odabira elemenata koji odgovaraju vašem stilu i potrebama, stvarajući prostor u kojem ćete uživati svaki dan.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

4595886/gettyimages