13 trendova u kuhinji koji zapravo uništavaju vaš dom

by | July 6, 2024
13 trendova u kuhinji koji zapravo uništavaju vaš dom

Izgledaju lepo, ali ne čine vaš prostor funkcionalnijim.

Kuhinje dobijaju najviše pažnje kada je reč o renoviranju, i to s pravom: one su dosledno rangirane kao najpopularnija soba za renoviranje prema kompanijama kao što su Houzz i Fixr, jednostavno zato što su jedne od najkorišćenijih prostorija u domu.

Antitrendovi u kuhinji: Ovo nisu najbolje opcije

Međutim, nisu svi projekti renoviranja opravdani. Postoji mnogo novih funkcija koje se više bave estetikom nego funkcionalnošću. Dakle, kada trendovi prelaze granicu od lepog do nepraktičnog? Stručnjaci za dizajn dele ekstravagantne trendove renoviranja kuhinje (i nekoliko zaista smešnih) koji uzrokuju više štete nego koristi.

Članak se nastavlja posle reklama

Slavine za punjenje lonaca

Možda su slavine za punjenje lonaca funkcija koju biste dodali u svoju kuhinju iz snova; mnoge slavne ličnosti ih pokazuju u svojim kućnim turama. Ali Gabriela Narvaez, generalni izvođač radova i osnivač Guild Properties, smatra da ove slavine iznad šporeta ne daju potrebnu funkcionalnost koju mislite da imaju.

Visokosjajni ormarići

Iako mogu izgledati zadivljujuće dok jutarnje sunce prodire, visokosjajni ormarići mogu stvarati više problema nego što vrede. „Pokazuju svaki otisak prsta i kapljicu masti“, insistira Kiva Brent, stilista enterijera iz Pitsburga. „Nikada više nećete moći brzo da kuvate jer ćete imati bar 15 minuta čišćenja ormarića svaki put.“

Dvostruka ostrva u kuhinji

Diazjnerka udobnih enterijera, Nancy Meyers, privukla je mnogo pažnje pre nekoliko godina kada je otkrila fotografije svoje kuhinje sa ne jednim, već dva ostrva. To je rizik koji su neki dizajneri kuhinje spremni preuzeti, ali Bethany Adams iz Bethany Adams Interiors smatra da su potpuno besmislena. „Količina dodatnog hodanja koju bi bilo potrebno da se krećete oko dva ostrva tokom kuvanja—ili čak služenja—bila bi smešna“, kaže ona.

Članak se nastavlja posle reklama

Ormarići do plafona

Pre nego što se uznemirite zbog toga što su ormarići visine plafona nepromišljeni, pažljivo pročitajte. Brent priznaje da je ovo kontroverzan stav, ali dolazi sa razlogom. „Ako imate standardne visine plafona, 100% podržavam ovo“, kaže ona. „Ako imate više plafone, podizanje ormarića je jednostavno nepraktično. Morate se penjati na merdevine da biste pristupili namirnicama, što će verovatno rezultirati bacanjem hrane jer doslovno i figurativno gubite iz vida ono što imate.“

Integrisani aparati

Postoji svakako lepota u ugradnji aparata u vašu kuhinju. Ali prilagođene instalacije nisu za one sa slabim srcem, kažu Jordan Slocum i Barry Bordelon, tim za restauraciju poznatiji kao Brownstone Boys. „Skriveni ili integrisani aparati mogu biti vizuelno veoma privlačni, ali dolaze sa posebnim setom problema“, kažu oni. „Pošto su ugrađeni, teži su za popravku ili zamenu. Takođe, kad god odlučite da je vreme za selidbu, moraćete da kupite nove aparate.“

Članak se nastavlja posle reklama

Prirodni kameni pultovi

Atraktivni pultovi su ključna komponenta privlačne kuhinje. Ali zašto birati materijale koji dolaze sa gomilom glavobolja? Prirodni kameni pultovi, poput belog mermera i poroznog krečnjaka, moraju biti tretirani visokokvalitetnim zaptivačem inače će se urezivati i mrljati. Brent smatra da će se oštećenja često dogoditi bez obzira koliko pažljivo ih održavate.

Otvorene police

Otvorene police su svuda, ali isto tako i prašina. Iako izgledaju lepo kada su dobro stilizovane, Kirk tvrdi da otvorene police zahtevaju ogromno održavanje, brzo se prljaju i uvek moraju izgledati spremno — nešto o čemu ne morate brinuti sa zatvorenim ormarićima.

Članak se nastavlja posle reklama

Sve novo

Kada sednete sa izvođačem radova da isplanirate svoju obnovljenu kuhinju, možda ćete biti u iskušenju da se odlučite za nove ormariće, pultove, aparate, podove, farbu i još mnogo toga. Dizajner iz Čikaga, Corey Lohmann, predlaže da se povučete i zadržite neke od originalnih karakteristika vaše kuhinje. Uklanjanje savršeno dobrog (i praktičnog) elementa može biti najnepraktičniji potez od svih. „Ponekad je potpuno u redu zadržati karakteristike koje su verne originalnom dizajnu doma“ kaže ona.

Stolice sa niskim naslonom

Stolice na pultu treba da budu udobna mesta za jelo, druženje i zadržavanje—a ne krute na kojima se teško sedi. Brent odbacuje skulpturalne stolice sa niskim ili bez naslona. „One su neudobne, pa niste skloni da zapravo sedite na ostrvu i jedete,“ kaže ona.

Članak se nastavlja posle reklama

Duple rerne

Samo vrlo specifične životne situacije zahtevaju posedovanje dve rerne. „Iskreno, ove su korisne samo nekoliko puta godišnje, osim ako ne posedujete ketering kompaniju ili imate veliku porodicu,“ kažu Brownstone Boys. „Inače samo zauzimaju dragoceni prostor u kuhinji!

Postavljanje umetni;kih dela i kuvara blizu šporeta

Verovatno ste videli uljane slike, police za umetnine i izložbe kuvara u novo renoviranim kuhinjama na Instagramu. Iako su lepi za gledanje, dizajneri imaju zabrinutosti.

Umetnost rizikuje da se zapali, da, ali je takođe na savršenom mestu da bude uništena prskanjem masti. „Vaše knjige i umetnost će biti prekrivene prljavštinom, a to čini sjajnu estetiku,“ dodaje Brent.

Članak se nastavlja posle reklama

Vešalice za tiganje

Vešanje lonaca i tiganja sa kuka na plafonu nije baš novi trend dizajna kuhinje. Ali je jedan koji Brownstone Boys upozoravaju. „Iako ovo deluje vrlo kao francuski-seoski-šik, smatramo da vešanje lonaca iznad radnog prostora u kuhinji znači dve stvari: prašinu i mast,“ kažu oni. „Ako volite svoje bakarne lonce, njihovo prikazivanje na polici možda nije najbolje za njihovu dugovečnost.“

Ugrađene posude za pse

Možda ste primetili te fancy ugrađene posude za pse koje kruže po TikToku i Instagramu, sa slavinama za doziranje vode. Narvaez je skeptična prema njima, kako se i očekivalo. „Volim pse i lično imam psa, ali verujem da dodeljivanje dela vaše kuhinje isključivo za stanicu za hranjenje vašeg ljubimca možda nije najbolje korišćenje vašeg dragocenog prostora u ormariću ili kuhinjskom ostrvu,“ kaže ona.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Lisa Anna/pexels.com