Kako napraviti sistem za kapljično navodnjavanje iz flaše

by | June 13, 2024
Kako napraviti sistem za kapljično navodnjavanje iz flaše

Kapljično navodnjavanje je izuzetno efikasan način zalivanja biljaka, naročito kada je u pitanju povrtarstvo. Mnoge biljke, poput paradajza, preferiraju zalivanje direktno kod korena jer zalivanje odozgo može izazvati probleme sa gljivicama i drugim bolestima. U ovom članku, predstavićemo jednostavan i jeftin DIY projekat – sistem za kapljično navodnjavanje koristeći reciklirane flaše za sok.

Kapljično navodnjavanje: Prednosti

Kapljično navodnjavanje pruža brojne prednosti za vaše biljke:

 • Zdraviji koreni: Zalivanje kod korena podstiče biljku da razvije zdrav i jak korenski sistem.
 • Prevencija bolesti: Zalivanje odozgo može dovesti do gljivičnih oboljenja i problema sa lišćem. Kapljično navodnjavanje smanjuje ovaj rizik.
 • Efikasno korišćenje vode: Voda se dostavlja tačno tamo gde je potrebna, smanjujući gubitke usled isparavanja ili rasipanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako napraviti sistem za kapljično navodnjavanje

Materijali:

 • Velike flaše od 2 litra (po mogućnosti BPA free za povrće)
 • Ražnjići za roštilj ili neki drugi alat za bušenje rupa
 • Baštenske rukavice (opciono)

Koraci:

 1. Priprema flaša: Uzmite prazne flaše za sok od 2 litra. Operite ih dobro kako biste uklonili ostatke soka.
 2. Bušenje rupa: Koristeći ražnjiće za roštilj, pažljivo probušite nekoliko rupa oko flaše. Manji broj rupa osigurava sporije otpuštanje vode, što je idealno za održavanje konstantne vlažnosti zemljišta. Ako je zemljište posebno suvo, možete dodati više rupa.
 3. Postavljanje flaše: Kada su biljke još mlade, ubacite flašu u zemlju pored biljke, tako da gornji deo flaše ostane iznad površine zemlje. Ostavite vrh flaše otvoren.
 4. Punjenje flaše: Kada se flaša isprazni, jednostavno je napunite vodom koristeći baštensko crevo ili kantu za zalivanje. Voda će polako curiti iz rupa direktno do korena biljke.

Praktični saveti

 • Prilagodite broj rupa: Ako primetite da se zemlja suši prebrzo, dodajte još nekoliko rupa. Ako je zemlja stalno previše mokra, zatvorite neke od rupa.
 • Redovno proveravajte: Povremeno proveravajte flaše da se uverite da nisu zapušene prljavštinom ili ostacima.
 • Koristite različite flaše: Možete koristiti manje flaše za manje biljke ili viseće korpe.

Kapljično navodnjavanje iz flaše za gazirani sok je jednostavan, jeftin i ekološki prihvatljiv način da vaše biljke dobiju optimalnu količinu vode direktno kod korena. Isprobajte ovaj projekat u svom vrtu i uverite se u njegove prednosti. Ne samo da će vaše biljke biti zdravije, već ćete i uštedeti vodu i novac.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

Alikaj2582/gettyimages