Pravilno navodnjavanje travnjaka: Kako da uvek bude zelen i zdrav?

by | March 29, 2024
Pravilno navodnjavanje travnjaka: Kako da uvek bude zelen i zdrav?

U svetlu rapidnog urbanog razvoja i širenja betonskih pejzaža, potreba za očuvanjem i unapređenjem zelenih površina postaje ne samo estetsko pitanje, već i pitanje održivosti i kvaliteta života.

Navodnjavanje travnjaka:

Travnjak je više od jednostavne zelene površine. On je ukras vrta, prostor za opuštanje, igru i druženje. Da bi travnjak bio zdrav i bujan, potrebno mu je redovno održavanje, a jedna od najvažnijih komponenti je navodnjavanje. Sistem parkovskog navodnjavanja idealno je rešenje za automatsko i efikasno zalivanje travnjaka. Ovaj sistem osigurava ravnomernu raspodelu vode, sprečava prekomerno ili nedovoljno zalivanje i štedi vaše vreme. A rezultati su znatno brže vidljivi.

Prednosti korištenja sistema parkovskog navodnjavanja

Ušteda vode: Sistem navodnjavanja koristi manje vode od ručnog zalivanja, što je dobro za okolinu, ali i vaš budžet.

Zdraviji travnjak: Pravilno navodnjavanje sprečava sušenje i oštećenje travnjaka i podstiče rast zdrave i bujne trave.

Ušteda vremena: Više ne morate trošiti vreme na zalivanje travnjaka, možete ga iskoristiti za uživanje u vrtu.

Jednostavno korišćenje: Sistem navodnjavanja radi automatski, tako da ne treba da brinete i planirate zalivanje unapred.

Kako odabrati sistem parkovskog navodnjavanja?

Savacoop u svom portfoliju ima široku ponudu proizvoda za izradu sistema za navodnjavanje Landscape, najpoznatijeg evropskog proizvođača italijanske kompanije RAIN s.p.a.

navodnjavanje travnjaka

Osnovni elementi sistema za parkovsko navodnjavanje travnjaka

Vodozahvat

U zavisnosti od dostupnih količina vode za zalivne sisteme uvek je najbolje koristiti bunarsku vodu uz predhodnu hemijsku analizu, kako se nepovoljna organoleptička svojstva vode kasnije ne bi loše odrazila na okolinu.

vodozahvat

 

Sistem za filtriranje

Filteri u ovim sistemima služe da bi otklonili mehaničke nečistoće kako bi sprečili dalja oštećenja uređaja. U zavisnosti od količine nečistoće, uloške filtera treba povremeno čistiti.

Kontroler sa elektromagnetnim ventilima

Kontroleri su ključ sistema i mogu biti na daljinsko upravljanje ili pod kontrolom softvera. Tradicionalni kontroleri funkcionišu tako što uključuju sistem po unapred zadatom programu, dok drugi ima mogućnost povezivanja sa mobilnom aplikacijom tako da korisnik u svakom trenutku može podešavati željene parametre i tako sa bilo koje lokacije kontrolisati svoj sistem navodnjavanja.

RAIN VISION je modularni sistem koji se sastoji iz više uređaja i predstavlja perfektnu celinu. Sistem je međusobno povezan bluetooth konekcijom, a kontroliše se pomoću mobilnog telefona. Opciono sam računar u zavisnosti od parametara koje preuzima od meteoroloških stanica može da kontroliše navodnjavanje, štedeći tako električnu energiju i potrošnju vode.

rain vision

Elektromagnetni ventil

Elektromagnetni ventili primaju impuls preko solenoida od strane kontrolera i u zavisnosti od signala otvaraju i zatvaraju dotok vode prema rasprskivačima i cevima “kap po kap”.

sistem za navodnjavanje

Raspsrskivači

Oni raspoređuju vodu po travnjaku, a mogu biti sprej ili rotacioni. Svaki model ima dizne različitih veličina koje omogućavaju podešavanje željenog radijusa, ugla i putanju mlaza vode. Za zalivanje drvenastih i žbunastih kultura koriste se creva “kap po kap”.

 

navodnjavanje travnjaka

rasprskiva;

 


promo