Stan od 45 m2 opremljen u nordijskom stilu: Maksimalno iskorišćen prostor

by | March 29, 2024
Stan od 45 m2 opremljen u nordijskom stilu: Maksimalno iskorišćen prostor

Istražujući optimalno korišćenje prostora u stanovima manjim od 60 kvadratnih metara, posebno u onima od 45 kvadratnih metara, možemo pronaći inspiraciju u projektima ukrajinskih dizajnera enterijera iz studija Edge Studio.

Stan od 45 m2 u popularnom nordijskom stilu

Ovi projekti, iako prikazani renderovima, ističu se nordijskim stilom enterijera koji je praktičan, funkcionalan i estetski privlačan.

Jedna od ključnih karakteristika ovih stanova je otvoren koncept prostora koji objedinjuje kuhinju i dnevni boravak. Ovakav pristup omogućava maksimalno iskorišćenje raspoloživog prostora, čineći ga prostranijim i funkcionalnijim. Uz minimalno pregrađivanje prostora i upotrebu jednostavnih, ali efikasnih elemenata, postiže se osećaj prostranosti i udobnosti.

Kuhinje su opremljene sa barom koji služi kao prostor za brze obroke ili opuštajuće trenutke uz kafu. Ovaj multifunkcionalni deo prostora pruža praktično rešenje za svakodnevne potrebe, dok istovremeno doprinosi estetici enterijera.

U dnevnoj sobi dominira minimalistički pristup dekoru, sa sofama srednje veličine koje se skladno uklapaju u ambijent. Ovo omogućava slobodan prostor za kretanje, čime se stvara prijatan i prozračan ambijent. Pažljivim odabirom boja i tekstura, stvara se harmonična atmosfera koja poziva na opuštanje i uživanje.

Kada je reč o ostalim prostorijama poput spavaće sobe i kupatila, možemo očekivati sličan pristup u smislu maksimalnog iskorišćenja prostora i minimalističkog dizajna. Ovi prostori će verovatno biti opremljeni funkcionalnim nameštajem i pametnim rešenjima za organizaciju prostora, čime će se stvoriti udoban i prijatan ambijent za život.

Saveti za opremanje za stan od 45 m2

Ukratko, projekti stanova manjih od 45 kvadratnih metara nude inspirativne ideje za efikasno korišćenje prostora u nordijskom stilu, kombinujući funkcionalnost, estetiku i udobnost. Ovi prostori su primer kako inteligentno planiranje i pažljiv dizajn mogu transformisati i najmanje stanove u prijatne i funkcionalne domove.

Uz kreativno korišćenje svakog centimetra prostora, moguće je implementirati i praktična rešenja za skladištenje. To može uključivati ​​ugradne police, ormare sa kliznim vratima ili modularne elemente koji se mogu prilagoditi potrebama korisnika. Ovakvi prostori za odlaganje omogućavaju organizovanje stvari na efikasan način, čime se smanjuje nered i stvara uredan ambijent koji doprinosi osećaju prostranosti.

Važno je takođe razmatrati i osvetljenje u stanovima ovakvih dimenzija. Prirodno svetlo treba maksimalno koristiti, pa otvoren koncept prostora sa prozorima omogućava prodor svetlosti u svaki kutak stana. Dodatno osvetljenje, poput lampaša i reflektora, može dopuniti prirodno svetlo i stvoriti prijatnu atmosferu tokom večeri ili u sumornim danima.

 


Borjana Božić

pexels