7 pravila za kreiranje pejzažnog dizajna sopstvenim rukama

by | June 8, 2024
7 pravila za kreiranje pejzažnog dizajna sopstvenim rukama

Da li ste kupili vikendicu i ne znate gde da počnete da je poboljšavate? Da li se plašite grešaka? Pejzažni arhitekta, osnivač VID škole pejzažnog dizajna, Ekaterina Šulce, deli 7 jednostavnih pravila koja će vam pomoći da podelite teritoriju na zone, pravilno postavite staze i obezbedite dobru drenažu.

Kreiranje pejzažnog dizajna: Saveti za samostalno baštovanstvo

1. Definisanje ciljeva i zadataka

Prvo, razmislite šta želite da postignete svojim baštenskim pejzažom. Da li želite da to bude mesto za opuštanje, bavljenje sportom, uzgoj voća i povrća ili jednostavno ukrašavanje letnje vikendice? Analizirajte sastav zemljišta, prisustvo i nivo podzemnih voda, vrstu mikroklime i preovlađujući pravac vetra. Ove informacije će vam pomoći u određivanju lokacije zgrada i dekorativnih struktura, odabiru biljaka za dekoraciju i ispravljanju mogućih nedostataka lokacije.

2. Pravljenje plana

Nakon detaljne analize lokacije, izradite plan, uzimajući u obzir veličinu, oblik, lokaciju zgrada i zasada. Dizajneri koriste posebne programe koji pojednostavljuju zadatak, ali možete napraviti uspešan pejzažni projekat i na papiru. Prenesite složene podatke analize iz prethodnog koraka na crtež. Koristeći olovke različitih boja, označite područja sa visokom vlažnošću i različitim sastavom tla. Na osnovu visine objekata i njihove lokacije, definišite tri svetlosne zone: sunčanu, osenčenu i umerenu. Na planu označite površine za rekreaciju, sport, povrtnjake, cvetne bašte i druge pejzažne elemente.

3. Razmišljanje o podzemnim i površinskim vodama

Ako se na vašem kraju stalno pojavljuju vode, lakše je i jeftinije da jednom isušite prostor i potom zauvek zaboravite na ovaj problem. Ako se drenaža vrši po svim pravilima, područje više neće trpeti poplave, a bašta i povrtnjak će rasti i dati impresivnu žetvu. Ovo će takođe pomoći da se izbegnu problemi sa izgradnjom struktura i staza.

4. Kreiranje pejzažnog dizajna: Odabir biljaka

Počnite da planirate svoju baštu postavljanjem drveća i velikih grmova koji će stvoriti udobnu hladovinu i sakriti vas od pogleda komšija. Koristite višegodišnje biljke za kreiranje višebojnog ili monohromatskog pejzaža. Birajte biljke koje cvetaju uzastopno i one koje će dobro rasti u vašoj klimi i zemljištu. Razmotrite njihovu visinu, boju, oblik listova i cveća. Uz pravi izbor i lokaciju zasada, bašta će vas oduševljavati tokom cele godine.

5. Instaliranje osvetljenja

Promišljeno i kompetentno osvetljenje će vam omogućiti da dizajnirate udoban prostor za opuštanje ili rad. Razmislite o korišćenju ne samo električnih lampi i lampi, već i fenjera na solarni pogon da biste uštedeli na računima za komunalne usluge. Planirajte osvetljenje baštenskih staza, vodopada, bara, fontana, velikih biljaka i skulptura – noću će stvoriti atmosferu magične bašte.

6. Postavljanje staza

Odlučite u kom pravcu želite da postavite staze. Izbegavajte prave uglove i linije kako biste pejzaž učinili prirodnijim i bližim prirodi. Za popločavanje staza možete odabrati jedan ili više materijala, na primer: podovi, drveni rezovi, kamen za popločavanje, baštenske pločice ili cigle. Najjednostavnije, ali ne manje udobno rešenje je da ih popunite peskom, šljunkom ili šljunkom. Glavna stvar je da staze budu udobne i bezbedne za kretanje, ali da se istovremeno harmonično uklapaju u celokupni dizajn pejzaža.

7. Postavljanje nameštaja

Baštenski nameštaj ne samo da obavlja svoje neposredne funkcije, već i pravi sopstvene promene u celokupnoj slici i dizajnu teritorije. Sve zavisi od postavljenih zadataka za uređenje sajta. Izaberite nameštaj za vaš prostor za sedenje, igralište, terasu ili terasu. Treba da bude udoban, funkcionalan i u skladu sa izabranim pejzažnim stilom.

I, naravno, da biste osigurali da vaša bašta ostane zdrava i negovana, ne zaboravite na vreme pokositi travu, ukloniti ostatke i opalo lišće, zalivati i tretirati biljke. Neka vaša bašta bude pravo bajkovito mesto gde dobijate snagu i opuštate dušu.

Borjana Božić

welcomia/gettyimages