Cvetne biljke otporne na sušu koje će ulepšati vašu terasu

by | May 27, 2024
Cvetne biljke otporne na sušu koje će ulepšati vašu terasu

Kako nam se leto približava, lepe cvetne biljke otporne na sušu postaju savršeno rešenje za elegantno uređenje naših terasa.

Cvetne biljke otporne na sušu: 7 najizdržljivijih

U uslovima nedostatka vode, ove biljke su idealne jer ne zahtevaju često zalivanje, a ipak pružaju živopisne boje i prijatnu atmosferu.

1. Lavanda

Lavanda je jedna od najpoznatijih višegodišnjih biljaka koja se odlično prilagođava suvim terenima. Ne samo da će ukrasiti svaki kutak vaše terase ili balkona, već je i vrlo jednostavna za održavanje. Njena rustična priroda i prijatan miris podsećaće vas na Provansu tokom cele godine. Lavanda cveta uglavnom od proleća do leta, u zavisnosti od vrste.

2. Crvena Valerijana

Crvena Valerijana, poznata i kao Centranthus ruber, ukrašava terase dugim stabljikama sa grozdovima sitnih ružičastih cvetova. Ova biljka se savršeno prilagođava sušnim uslovima i može rasti čak i na kamenitim tlima. Takođe je odlična za privlačenje oprašivača, što je čini ekološki korisnom.

3. Verbena

Verbena je biljka koja donosi boje i živost tokom cele godine. Njeni mali, šareni cvetovi okupljeni su u guste cvasti koje privlače poglede. Verbena je veoma otporna i može cvetati tokom svih 365 dana u godini, što je čini savršenim izborom za terase koje žele stalnu živopisnost.

4. Ečijum

Ako želite da vaša terasa ima upečatljiv izgled, Ečijum je pravi izbor. Ova biljka brzo raste i razvija visoke stabljike sa gustim grozdovima sitnih ljubičastih cvetova. Odlično se prilagođava obalnim područjima, ali nije pogodna za hladne klime sa niskim temperaturama tokom zime.

5. Margareta

Margareta je klasična cvetna biljka koja podseća mnoge na detinjstvo. Njeni jednostavni, duguljasti beli cvetovi sa žutim centrom su veoma prepoznatljivi. Margarete su izuzetno otporne na sušu i ne zahtevaju mnogo nege, a svake godine sve više cvetaju, dodajući svežinu i lepotu vašoj terasi.

6. Bugenvilija

Bugenvilija je jedna od omiljenih cvetnih biljaka zbog svog intenzivnog, živopisnog izgleda. Ova biljka je izuzetno otporna na visoke temperature i sušu, ali ne podnosi niske temperature i mraz. Kao puzavica, brzo može prekriti spoljne zidove, stvarajući prelepu i živopisnu dekoraciju.

7. Cvetne biljke otporne na sušu: Agapantus

Agapantus, poreklom iz Južne Afrike, ima spektakularne cvetove i skladišti vodu u svojim korenima i lukovicama. Poznat je po dugim, elegantnim stabljikama koje završavaju okruglim grozdovima cvetova u plavim ili belim nijansama. Takođe je poznat kao afrički ljiljan i odlično podnosi surove uslove rasta.

Ove biljke ne samo da su lepe, već su i praktične za letnje uslove sa malo vode. Ulepšajte vašu terasu ovim otpornim cvetnim biljkama i uživajte u njihovoj lepoti tokom cele godine.

Borjana Božić

runna10/gettyimages

Tags: