Bašta iz snova: 6 popularnih tipova uređenja

Ukoliko uživate u prirodi, onda će vam se sigurno dopasti neko od ovih uređenja vrtova.

by | May 9, 2023
Bašta iz snova

Bašta iz snova je cilj kome svi težimo ako imamo dvorište. Dok gledamo bajkovite slike iz časopisa, često se pitamo kako to postižu. Međutim, postoji nekoliko tipova uređenja koji vam mogu pomoći da napravite svoju oazu. 

Bašta iz snova: 6 tipova uređenja vrtova

Širom sveta se koriste razni tipovi uređenja vrtova, a dobra stvar je što možete da ih uklopite i u svoju baštu koristeći neke njihove elemente. Evo o kakvim tipovima uređenja je reč.

Kameni vrt

Ovaj tip uređenja je savršen za one koji ne vole preterano mnogo vremena da provode u bašti, a žele da ona izgleda savršeno. Kamenje je oličenje beskonačnosti i univerzalnog znanja, stoga pogoduje kontemplaciji i spokoju. Rasporedite kamenje prema zapovestima budističkih monaha i uživajte u umirujućoj atmosferi vašeg vrta.

Članak se nastavlja posle reklama

Francuski vrt

Francuski tip uređenja vrta zahteva više truda. Ovaj tip podrazumeva uredne lavirinte, simetriju i klupe od kovanog gvožđa. Posadite cveće po obodima, napravite aleje drveća i posadite grmlje duž staza.

Članak se nastavlja posle reklama

Bašta iz snova: Kineski vrt

Ovaj tip bašte podrazumeva harmoničnu kombinaciju prirode i mašte. Važno je da ne menjate pejzaž, već da mu date urednost i strukturu. Uzvišenja naglasite žbunom, a u nizinama posadite drveća. Takođe, ribnjak prirodnog oblika i mali mostovi dolaze u obzir. Iskoristite i klupe i rezbarene fenjere za savršen izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

Engleski vrt

Ovaj tip uređenja je organizovan. Potrebno je dosta truda da se stvori pejzaž ovog tipa. Vijugave staze, terase i savršeno obrezani grmovi su nešto što predstavlja zaista mnogo posla. Zasadite živu ogradu, uzgajajte savršen travnjak i obavezno imajte ruže i grožđe koje obavijaju vašu kuću. Kada jednom napravite ovakav vrt, sigurno ćete uživati u svakom trenutku.

Članak se nastavlja posle reklama

Bašta iz snova: Seoski tip uređenja

Ovaj stil zahteva najmanje ulaganja i to je ujedno i najjednostavniji stil dizajna. Suncokreti, kante za zalivanje i mnogo drveta. I to je sve. Ostaje samo da uživate.

Članak se nastavlja posle reklama

Bašta za dušu

Ako ste izloženi svakodnevnom stresu, onda bašta mirisnog cveća i bilja može biti pravo mesto za opuštanje. Glavno pravilo je da sve biljke treba da budu mirisne. Izaberite začinsko bolje kao što su bosiljak, menta, tamjan, estragon i slično. Možete se odlučiti i za cveće kao što su gardenija i klematis koji imaju sladak miris. Ruža, ljiljani i karanfili su takođe odličan izbor.

Dakle, izbora ima mnogo, samo treba da odaberete ono što je najviše opuštajuće za vas. Za neke treba više truda, ali baštovanstvo je svakako posao u kome se uživa. U svakom slučaju, kakav god stil da izaberete, nećete pogrešiti.

Članak se nastavlja posle reklama

Don't be so sure that world is wind till you've checked it out/ GettyImagesPlus