Jeftino i efektno: Kako sam preuredila hodnik jednim IKEA proizvodom

by | June 13, 2024
Jeftino i efektno: Kako sam preuredila hodnik jednim IKEA proizvodom

Ulazna vrata, predvorja i hodnici ostavljaju prvi utisak, a za Saru Badar (@dr_biophilic_mom) i njenu petočlanu porodicu, ulazni prostor njihove kuće bio je “običan, dosadno beo i bezličan”, što je stvaralo loš prvi utisak. Još gore, nije bio funkcionalan za dolazak i odlazak.

Kako IKEA klupa transformiše hodnik

Sara, kao iznajmljivač, želela je da doda više ličnosti i više skladišnog prostora u ovaj prostor. (Konkretno, želela je da može da smesti pet pari cipela.) To je postigla projektom od približno 70 dolara. Heroji u ovoj transformaciji su IKEA LACK klupa, jastuk koji je sama napravila i upečatljiva tapeta koji se lepi. Zapravo, tu su dve različite tapete, što nije bilo prvobitno planirano. Pročitajte Sarin osvrt na njen projekat ispod.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako je ovaj prostor izgledao pre?
Bio je to običan, dosadno beo prostor koji je delovao veoma neprivlačno. Kuća je relativno novoizgrađena — međutim, tipična za graditelje. To je prvo mesto koje vidite kada uđete u kuću. Postoji određeni kutak za ulazni prostor.

Zašto ste odlučili da napravite promenu?
Mi smo petočlana porodica: ja, moj muž i troje tinejdžera. Očajnički sam želela da ovaj prostor učinim privlačnim i toplim, a takođe mi je trebao prostor za odlaganje najmanje pet pari cipela.

Hodnik: Pre i posle

Članak se nastavlja posle reklama

Koji su bili važni koraci u projektu?
Nisu rađene velike strukturne promene. Najveći uticaj je došao od tapeta. Na bočnom zidu se nalazi električna kutija. (Može se videti na slikama pre transformacije.) Sada je prekrivena tapetom, ali je i dalje dostupna jer sam pažljivo napravila izreze oko nje.

Da li je bilo neočekivanih problema ili iznenađenja tokom projekta?
Nisam planirala da prekrilim ceo kutak tapetom koja se lepi. Međutim, kada sam završila postavljanje tapeta, spoj između bež boje i tapeta delovao je čudno ili nedovršeno.

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon značajnog procesa odlučivanja, odlučila sam da napravim talasastu granicu sa zelenim tapetom koji se lepi. (Morala sam da naručim ovaj tapet i čekam da završim ovaj prostor!)

Članak se nastavlja posle reklama

Iznenađujuće, talasasta granica je postala moj novi omiljeni element preuređenja. Zbog toga verujem da ne treba ograničavati svoju maštu i treba pokušati sve što vam se sviđa.


Borjana Božić

Lisa Anna/pexels.com