Pre i posle: Preuređeno potkrovlje za život

by | May 31, 2024
Pre i posle: Preuređeno potkrovlje za život

Skriven od pogleda, smešten u šarmantnom dvorištu pariskog 11. arondismana, ovaj krojački atelje tipa Ajfel iz kasnog XIX veka je primer izuzetne transformacije u udoban loft za jedan par.

Preuređeno potkrovlje: Nekadašnja radionica postaje stan iz snova

U živopisnom kvartu visina 11. arondismana, ovaj par koji radi u novoj digitalnoj ekonomiji, zaljubio se u stari krojački atelje. Nakon što su proveli godinu dana u ovom veoma neobičnom stanu, shvatili su da prostor nije prilagođen njihovim potrebama: spavaća soba je premala, a tri šarmantne mezzanine teško su iskoristive. Nakon pokušaja crtanja 3D planova, shvatili su da im je potrebna profesionalna pomoć za transformaciju njihovog životnog prostora.

Pre: Kuhinja ispod mezzanine

Stari krojački atelje od 80 m², konstrukcija tipa Ajfel prepoznatljiva po svojoj metalnoj strukturi sa puno staklenih površina, bivši vlasnici su već pretvorili u stan. „Prostor je bio šarmantan i stan me je odmah privukao!“, seća se unutrašnja arhitektica Izabela Hajlman.

Kuhinja u obliku slova L, smeštena na ulazu ispod mezzanine i ispred prozora, nije menjala svoje mesto.

Posle: Nova modernizovana i optimizovana kuhinja

Nova kuhinja, namerno jednostavna, sastoji se od IKEA elemenata obloženih vratima od brezovog špera i radne ploče od mramoriziranog Koriana, model Witch Hazel. Na podu, stari linoleum je zamenjen pravim parketom, obojenim u belo.

Pre: Trpezarija koju treba osvežiti

Loft je bio uređen oko predivne centralne staklene bašte, gde su mezzanine – nekadašnji skladišni prostori ateljea – koristile plafone visoke 3,45 metara. „Fokusirala sam se na poboljšanje prostora dok su moji klijenti radili na dekoraciji. Bila je to magična saradnja, vrlo prijatno partnerstvo“, ističe Izabela Hajlman.

Preuređeno potkrovlje posle: Trpezarija sa vintage i modernističkim akcentima

Trpezarija se vrti oko seoskog stola i stolica iz 1950-ih. One se savršeno uklapaju sa čeličnom staklenom baštom, ostavštinom krojačkog ateljea, koja deli stan na dva dela i daje mu poseban šarm.

Pre: Loše osmišljena spavaća soba

Malena spavaća soba para nalazila se iza peći u trpezariji. Izabela je procenila da vlasnici nisu bili dovoljno radikalni u izmenama prvobitnog plana. Zahvaljujući svom iskustvu i profesionalnim alatima za planiranje i 3D rendere, bilo joj je lako da ide dalje. „Deblokirala sam plan promenom mesta spavaće sobe. Sve se potom složilo kao Tetris“, deli Izabela.

Posle: Kancelarija pored trpezarije

Toliko željena kancelarija zauzela je mesto stare spavaće sobe, a kako bi se izolovala od trpezarije i zadržala lepota prostora, unutrašnja arhitektica je kreirala platformu. Puna niša i skrivenih prostora za odlaganje, ona produžava igru kocki karakterističnu za ovaj projekat. Biblioteka se pojavila u pozadini da oživi i zagreje prostor.

 

Borjana Božić

Ivan Zaplatynskyi/gettyimages