Kako zaštititi terasu od buke: Saveti i trikovi za mirnije letnje večeri

by | June 13, 2024
Kako zaštititi terasu od buke: Saveti i trikovi za mirnije letnje večeri

Život u gradu ima mnogo prednosti, ali jedan od najvećih izazova je konstantna buka sa ulice.

Kako zaštititi terasu od buke: 5 korisnih saveta

Ako želite da provedete više vremena na svom balkonu ili terasi, ali vas ometa gradska buka, postoji nekoliko jednostavnih i efikasnih načina kako da smanjite nivo buke i uživate u spoljnom prostoru. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći.

1. Posadite više biljaka na svom balkonu

Zelenilo ne samo da poboljšava estetiku vašeg prostora, već može i značajno da smanji buku. Biljke apsorbuju zvučne talase i mogu delovati kao prirodna barijera. Za ovu svrhu, visoke biljke su najbolje, jer zvučni talasi putuju vertikalno. Evo nekih predloga:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Zimzeleni grmovi: Ako imate dovoljno prostora, posadite red zimzelenih grmova kao što su lovor trešnje, zimzeleni čempres ili plemeniti lovor. Postavite ih u šahovskom obliku u dva ili tri reda kako bi ova živa ograda bila široka najmanje 20 cm.
  • Vertikalna bašta: Za manje balkone, zeleni zid biljaka je odlična opcija. Ova vertikalna bašta, postavljena u strukturi od polimernog filca, omogućava kombinaciju različitih biljaka koje će apsorbovati zvuk.

2. Ugradite zvučne barijere

Fizičke barijere mogu značajno smanjiti nivo buke. Razmislite o instaliranju sledećih elemenata:

  • Pregrade i paravani: Možete postaviti dekorativne pregrade od materijala koji apsorbuju zvuk, kao što su drveni paravani obloženi penom ili tkaninom.
  • Akustični paneli: Specijalno dizajnirani akustični paneli mogu biti postavljeni na zidove terase ili balkona. Oni su napravljeni od materijala koji efikasno apsorbuju zvuk i mogu biti veoma efikasni.

3. Koristite tekstilne elemente

Tekstilni elementi mogu takođe pomoći u apsorpciji zvuka. Razmislite o dodavanju sledećih stvari na vaš balkon:

  • Tepisi i jastuci: Gusto tkiveni tepisi i veliki broj jastuka mogu pomoći u apsorpciji zvuka i učiniti vaš prostor udobnijim.
  • Zavese: Debele, teške zavese mogu značajno smanjiti buku sa ulice. Možete ih instalirati na strane balkona koje su najizloženije buci.

4. Koristite vodene elemente

Voda ima sposobnost da prikrije buku. Razmislite o postavljanju malih vodenih elemenata:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Fontana: Mala, dekorativna fontana može stvoriti prijatnu pozadinsku buku koja će prikriti zvuke sa ulice.
  • Akvarijum: Ako imate prostor, akvarijum sa ribama i vodenim biljkama može dodati mirnoću i prirodni zvuk vašem balkonu.

5. Kako zaštititi terasu od buke: Izolacija prozora i vrata

Često buka prodire kroz prozore i vrata. Razmislite o sledećem:

  • Dupli prozori: Instalacija dvostrukih ili trostrukih prozora može značajno smanjiti nivo buke koji dolazi sa ulice.
  • Guma za zaptivanje: Proverite i zamenite gumice na prozorima i vratima kako bi se bolje zatvarali i sprečavali prodiranje zvuka.

Sa ovim savetima, vaš balkon ili terasa mogu postati mirnije i prijatnije mesto za odmor i uživanje tokom letnjih meseci. Uložite malo vremena i truda u ove promene i uživajte u mirnom i lepom spoljnom prostoru uprkos gradskoj buci.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Lisa Anna/pexels.com