Najbolje biljke za ozelenjavanje zida na terasi

by | June 10, 2024
Najbolje biljke za ozelenjavanje zida na terasi

Imate li dosadan i nametljiv zid na terasi koji kvari izgled vašeg prostora? Ne postoji bolji način da ga sakrijete od prelepih biljaka koje će ga estetski obogatiti.

Biljke za ozelenjavanje zida na terasi

Evo najboljih biljaka koje možete nabaviti kako biste preoblikovali izgled vašeg terasnog zida.

Glicinija, nezamenljiva penjačica

Glicinija je poznata kao kraljica penjačica u vrtovima, preporučena za prekrivanje neprivlačnih spoljašnjih zidova. Njeno bogato cvetanje čine plavi, ljubičasti ili beli cvetovi grupisani u grozdove duge do 50 cm, sa sjajnim zelenim lišćem koje upotpunjuje letnju paletu boja.

Divlja loza, biljka koja menja boje tokom godišnjih doba

Divlja loza je tradicionalna penjačica za fasade kuća zbog svog lakog održavanja. Za razliku od loze za vino, ona ne daje jestive plodove za ljude, ali ptice ih obožavaju. Ova biljka menja boje tokom godine: od živopisno zelene leti do toplo narandžaste i crvene u jesen.

Zvezdasti jasmin, najmirisnija biljka

Zvezdasti jasmin (ili lažni jasmin, Trachelospermum) je jedna od najmirisnijih opcija za sakrivanje vašeg terasnog zida. Njegovo tamno zeleno lišće je zimzeleno, a njegovo delikatno cvetanje čine mali beli, ružičasti ili žuti cvetovi..

Bršljani, biljke za ozelenjavanje zida koje uspevaju svuda

Bršljan (Hedera) je savršen za zidove okrenute prema severu. Njemu nije potreban trelis za prekrivanje neprivlačnog zida: njegove prionljive korenčiće omogućavaju mu da se sam penje.

Bugenvilija, biljka za tople krajeve

Bugenvilija potiče sa mediteranske obale i uspeva samo u toplim regijama. Ne podnosi niske temperature i mraz. Sa svojim zimzelenim lišćem i malim ružičastim cvetovima tokom celog leta, ovoj penjačici je potreban potporanj da bi se razvila u visinu. Postavite trelis uz zid.

Penjačka ruža, biljka za lepe rešetke

Penjačka ruža može imati mnoge oblike… Ono što nas zanima za prekrivanje zida je penjačka ruža. Dobre vesti, manje sorte mogu se gajiti u saksijama kako bi lepo ozelenile terasu. Potrebna je velika saksija i bogat, dobro dreniran supstrat. Penjačka ruža voli sunce (dobro osunčavanje garantuje lepo cvetanje, ali izbegavajte prejako sunce) ili polusenku u toplijim regionima. Uspeće na zidu okrenutom prema zapadu, idealno zaštićenom od jakih vetrova i jakih kiša.

 

Borjana Božić

Anna_Rostova/gettyimages