Najpopularniji trendovi u uređenju dvorišta: Oživite svoj prostor zelenilom

by | July 4, 2023
Najpopularniji trendovi u uređenju dvorišta: Oživite svoj prostor zelenilom

Bez obzira na trend koji odaberete, ključno je stvoriti prostor na otvorenom koji vam pruža uživanje i inspiriše vas.

Dodajte vertikalne vrtove da iskoristite svaki centimetar, ili se odlučite za prirodan izgled sa divljim travama, vaš vrt može postati oaza mira i lepote. Dodavanje vodenih karakteristika doprinosi harmoniji. I ne zaboravite na zadovoljstvo uzgajanja sopstvene hrane u bašti – svaki zalogaj će biti pun ukusa i ponosa.

Transformišite svoj prostor na otvorenom: Najnoviji trendovi u uređenju dvorišta

Evo nekoliko trendova koje smo primetili da su zastupljeni u baštama i na tersama ovog leta! Sigurni smo da će vas inspirisati da i sami preuredite svoj prostor za uživanje u letnjim danima.

Malo dvorište za proslave: 5 ideja za prijatniji ambijent

Vertikalni vrtovi

Ako ste strastveni baštovan, ograničen prostor može biti izuzetno frustrirajući. Rešenje? Vertikalni vrtovi! U poslednje vreme primećujemo sve više primera vrtova koji idu u visinu, a ne samo u širinu. Metalna rešetka drži saksije punjene svežim začinskim biljem. Pokrivanje zidova biljkama pruža mnogo dodatnog prostora za baštovanstvo i stvara osećaj okruženosti zelenilom.

Trendovi u uređenju dvorišta: Xeriscaping

Xeriscaping je fina umetnost koja podrazumeva punjenje vašeg vrta autohtonim biljkama, tako da nije potrebno (ili veoma malo) dodatno zalivanje. Kako baštovani postaju sve više ekološki osvešćeni, ovakav tip uređenja vrta dobija na popularnosti.

Vodene karakteristike

Kada su u pitanju vodene karakteristike, imate više izbora od samo fontana (koja može delovati malo preterano) ili bazena (koji zahteva puno održavanja). Ovde, dugačak i uzak ribnjak ispunjen rečnim kamenjem daje miran ambijent dvorištu.

Engleski vrtovi

Tradicionalni engleski vrt, u poređenju sa francuskim vrtom, uvek je imao divlji, romantični izgled. Osmišljen je da liči na prirodni pejzaž i podstiče šetanje i istraživanje.

Baštovanstvo

Čak i ako vaš vrt nije veliki, uvek možete naći mesta za uzgoj biljaka koje možete jesti. S sve većim fokusom na poreklo hrane i način na koji se uzgaja, sve više kuvara pokušava da gaji voće, povrće i začinsko bilje u sopstvenom dvorištu. U ovom šarmantnom dvorištu nalazi se bosiljak, ruzmarin i žalfija koji obećavaju ukusne začine za brojna jela.

Uredite vaše dvorište i vrt u skladu sa ovim inspirišućim trendovima i uživajte u prelepom prostoru koji će vas okruživati prirodom i donositi zadovoljstvo.


Borjana Božić

Mumemories/gettyimages